—
november 5, 2018 08:57 · 4 minúty čítania
Áno, skvelé víno v pohári je to najlepšie riešenie. Ale ruku na srdce, ani s tými najlepšími odporúčaniami a skúsenosťami sa nám niekedy „zadarí“ kúpiť víno, ktoré nie a nie dopiť. Jednoducho nechutí. Skôr než sa rozhodnete poslať ho dole výlevkou do hroznového neba, porozmýšľajte, či ho nemôžete využiť iným spôsobom.
Tento tip poteší určite predovšetkým dámy. Najmä červené víno totiž obsahuje veľké množstvo antioxidantov a je teda požehnaním pre vašu pleť. A to nielen pri užití zvnútra, ale aj zvonka. Zvyšok vína môžete použiť ako pleťové tonikum, alebo ho pridať do kúpeľa. Pokožka sa vám odvďačí jemnosťou a vyhladením jemných vrások.
Ak nedopité biele víno dáte do fľaše s rozprašovačom, môžete ním jednoducho postriekať ovocie a zeleninu. Takouto očistou odstránite nečistoty aj baktérie dokonalejšie než vodou. Alkohol obsiahnutý vo víne v kombinácii s ďalšími látkami dokáže odstrániť aj tak nebezpečné baktérie ako E-coli a salmonela.
Vďaka alkoholu a kyselinám vo víne je zo zostatkového bieleho vína vynikajúci čistič do kuchyne. Stačí ním postriekať povrchy v kuchyni a odstránite nečistoty aj mastnotu podobne ako komerčnými čističmi, ale bez chemikálií. Pokiaľ nechcete, aby vám kuchyňa voňala ako vínna pivnica, stačí pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja.
Červené víno na koberci je galiba, ktorú už zažil asi každý. Overenou klasikou je soľ. Tá sa však z koberca trochu ťažko vysáva. Ako alternatívnu prvú pomoc môžete zvoliť postrek postihnutého miesta vínom bielym.
Marináda vo víne nie je žiadna novinka. Mäso je krehkejšie, krásne prevoňané. No ak ho naložíte do vína dostatočne vopred a necháte ho vo víne odležať aspoň počas 6 hodín, zlikviduje víno aj všetky karcinogénne látky, ktoré sa z mäsa uvoľňujú pri pečení či grilovaní.
Nič komplikované. Jednoducho nechajte červené víno, ktoré nechcete dopiť, len tak odstáť a časom sa vám zmení na domáci červený ocot.
Hutné červené víno môžete použiť aj v rámci krúžku šikovných rúk. Batikovanie trička, či akýchkoľvek textílií, veľkonočných vajíčok a pod. To je len zlomok vecí, pri ktorých môžete použiť červené víno. Čím tmavšie, tým lepšie.
Ak vám garáž zdobia mastné škvrny od oleja, polejte ich zvyškovým vínom a posypte sódou bikarbónou. Táto diabolská kombinácia odstráni aj mimoriadne odolné mastné stopy.
Zvyšok vína môžete naliať do mištičiek na ľad a dať zmraziť. Takéto kocky sú v letných mesiacoch skvelé na chladenie vína. Je to lepšia cesta, než dávať klasický ľad z vody, pretože tie pri postupnom topení víno príliš riedia.
Z vína si môžete urobiť aj skvelé gumové cukríky pre dospelých. Stačí pridať vodu, ovocie alebo ovocnú šťavu a želatínu, nechať povariť. Keď sa zmes zahustí, tak ju vylejete na plech, necháte stuhnúť a potom nakrájate na malé kocky.
Vínko využijete nielen pri marinovaní steakov. Dá sa použiť pri stovkách vynikajúcich receptov – polievok, omáčok, gulášov, ale aj dezertov. Stačí len popustiť uzdu svojej fantázii.
Mohlo by vás zaujímať: