1. Víno je veľmi diétne, pretože neobsahuje tuky, ani cholesterol. Štandardný pohár suchého červeného vína obsahuje okolo 110 kalórií, u bieleho je to cca 160. Sladšie víno má kalórií viac.
     
  2. V Japonsku sa nachádzajú kúpele, kde si môžete zaplávať v čaji, káve a víne.
     
  3. Najstaršia vínna pivnica na svete sa nachádza na vraku Titaniku. Napriek hĺbke, v ktorej je tento gigant potopený, sú fľaše stále neporušené.
     
  4. Dve nové štúdie ukázali, že polyfenoly vo víne (a čokoláde!) zvyšujú prietok krvi a okysličenie mozgu, a tým aj kognitívne schopnosti. Dôležitosť tohto faktu rastie s vekom, kedy prirodzená schopnosť zásobovania mozgu kyslíkom postupne klesá. Čím sme teda starší, tým máme lepší dôvod dopriať si pohárik červeného a kus čokolády vždy, keď máme príležitosť.


  5. Poháre na víno majú svoj špecifický tvar, ktorý nie je bezúčelný. Majú v maximálnej miere chrániť vôňu vína a tú dopraviť do nášho nosa.
     
  6. Najstaršia zachovaná fľaša vína má takmer 1700 rokov a je vystavená v nemeckom múzeu.
     
  7. Zvyk "štrngania" pohármi pochádza zo starovekého Ríma. Rimania túto metódu používali, aby sa ubezpečili, že sa ich nikto z prítomných nesnaží otráviť. Štrnganie v dávnych časoch bolo razantné a víno sa prelievalo z jedného ponára do druhého. Nikto si teda nemohol byť istý, či sa prípadné otrávené víno nedostane aj k nemu.
     
  8. Biele víno môže byť vyrobené z bielych, ale aj červených (modrých) odrôd hrozna.
     
  9. Ženy v produktívnom veku bývajú často lepšími "ochutnávačkami" vína než muži, pretože majú oveľa citlivejší nos a lepšie rozoznávajú vône.
     
  10. V starom Ríme bolo zakázané, aby ženy pili víno. Ak manžel pristihol svoju ženu pri pití vína, mal právo ju zabiť.


  11. Jedna fľaša vína obsahuje asi 1,27 kg hrozna, čo je cca 600 bobúľ hrozna.
     
  12. Intenzívny strach alebo nenávisť k vínu sa nazýva enofóbia.
     
  13. V ústnej vode je viac alkoholu ako vo víne.
     
  14. Ak fľaša s vínom stojí, korok sa vysuší, zmrští a do fľaše začne prenikať vzduch, čo môže spôsobiť skazenie vína. To je dôvod, prečo by mali fľaše vždy ležať.
     
  15. "Beaujolais Nouveau" je mladé červené víno, ktoré sa každoročne vo Francúzsku dostáva do predaja presne o polnoci v tretí novembrový štvrtok. U nás sa tiež začína tvoriť tradícia "beaujolais". Mladé vína sa môžu začať na Slovensku predávať prvý novembrový pondelok, ako tzv. Svätokatarínske vína. Tento rok to vychádza na 6.11.2017.
text: Marcela Hlavatá


Mohlo by vás zaujímať: