Aj somelieri si zvolili svoju prezidentku

marec 31, 2019 05:37 · 3 minúty čítania

25. marca 2019 sa v penzióne Karolína v Slovenskom Grobe konalo 19. riadne valné zhromaždenie Asociácie somelierov Slovenskej republiky, ktorého hlavným programom bola voľba prezidenta asociácie. Kľúčovými kandidátmi na tento post boli doterajšia prezidentka asociácie – Beáta Vlnková, ktorá sa rozhodla vo svojej práci pokračovať, a jej jediný protikandidát a známy somelier – Miroslav Jajcay. Po predstavení programov oboch kandidátov a následnej verejnej voľbe si somelieri vybrali „staronovú“ prezidentku, ktorej sme po voľbe položili zopár otázok.


Gratulujeme k Vášmu zvoleniu za prezidentku Asociácie somelierov SR. Aké sú Vaše bezprostredné dojmy?

Skvelé! Práve sme sa vrátili z Majstrovstiev sveta somelierov – Best Sommelier of the World 2019 v Antverpách. Týždeň sme pozorovali súťaž somelierov zo 66 krajín sveta, ochutnávali krásne vína, užívali si báječnú atmosféru stretnutia milovníkov vína z celého sveta. Vrátili sme sa s tou najväčšou motiváciou posunúť sa ďalej, a preto som veľmi šťastná, že budem mať i naďalej možnosť realizovať naše plány a sny z pozície prezidentky ASSR.

Čomu prisudzujete, že ste boli opätovne zvolená? Ktoré z Vašich doterajších činností podľa Vás na členov asociácie najviac zapôsobili?

Verím, že to bola celková snaha oboznamovať laickú i odbornú verejnosť s tým, že somelier je dôležitá profesia, hoci u nás ešte stále nedocenená. Spoločne s ostatnými členmi prezídia sme sa snažili motivovať študentov na hotelových školách. Ako jediná  členská asociácia ASI (Medzinárodnej asociácie somelierov) sme založili zahraničnú pobočku v Londýne – keďže v tom čase tam pracovali štyria vynikajúci slovenskí somelieri. Prostredníctvom nich a veľvyslanca SR v Londýne Ľubomíra Reháka sme usporiadali dva ročníky prezentácie slovenských vín v Londýne. Pozvali sme na Slovensko Giuseppa Vaccariniho, dlhoročného prezidenta ASI a terajšieho prezidenta ASPI – talianskej asociácie profesionálnych somelierov, ktorý tu 4 dni pripravoval slovenských somelierov na ťažkú skúšku ASI exam.

Aké sú Vaše ďalšie výzvy či plány?

Je ich veľa! Práve v Antverpách sme si uvedomili, že úspech ktorý dosiahol náš somelier Rasťo Šuták (umiestnil sa na 24. mieste zo 66 kandidátov) je mimoriadny. Pracoval na tom takmer sám, možno by sme mohli dosiahnuť viac, ak budeme v budúcnosti pracovať s tímom viacerých somelierov. Plánujeme vytvoriť špeciálny tréningový plán pre tých, ktorí prejavia záujem na sebe pracovať a odhodlanie siahať po tie najvyššie méty. Tiež chceme naďalej prezentovať slovenské vína v zahraničí, najbližšou krajnou bude Poľsko. Práve v Antverpách som mala rokovanie s prezidentom poľských somelierov Piotrom Kameckim, ktorý prejavil veľký záujem.

A prečo by ste odporúčali fanúšikom vína, aby sa tiež stali členmi asociácie?

Je to jedinečná možnosť spoznávať nové vína, nové regióny, nových ľudí. A málokedy si víno užijete viac a dozviete sa o ňom viac, ako v spoločnosti ľudí, ktorí ním žijú.


text + foto: Ivan Záleský



Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.