—
júl 15, 2019 04:51 · 2 minúty čítania
Vo svete sa stále častejšie hovorí o zmene klimatických podmienok. Táto problematika sa veľmi úzko dotýka aj vinohradníctva. U tých odrôd, ktorým sa vo vinohradoch darilo po celé desaťročia, dnes zmenou klímy dochádza k ich prezrievaniu. Hrozno potom prirýchlo naberá cukor, na úkor kvality. Vína z prezretého hrozna majú alebo vysoký alkohol, alebo niektorí vinári umelo zastavia proces fermentácie a vyrobia červené vína polosuché, ba dokonca polosladké.
O tomto probléme diskutovali vinári v oblasti Bordeaux, kde sa tento problém dotýka najmä najpestovanejšej modrej odrody Merlot.
Na základe klimatických zmien bol prijatý návrh na povolenie pestovania nových odrôd v Bordeaux a Bordeaux Supérieur. Podľa vyhlásenia vinárskeho zväzu Syndicat prešiel proces kľúčovým vinárskym hlasovaním. Predpis povoľuje pestovanie 7 nových odrôd – štyri modré a tri biele.
Národný apelačný úrad vo Francúzsku (INAO) musí dať ešte konečný súhlas s týmto plánom, ale je to potenciálne prelomový krok v boji proti účinkom klimatických zmien na oblasť vinárstva.
Nové odrody sú odolné voči mnohým chorobám, napríklad voči plesni sivej. Novozavádzané odrody by mali tvoriť len 10% konečného vína a iba 5% plochy vinohradu. V prípade konečného schválenia by sa nová výsadba mohla začať v sezóne 2020/2021.
Podľa mnohých by mal byť tento plán „výzvou na prebudenie“ pre širšie odvetvie v oblasti klimatických zmien. Bordeaux a Bordeaux Supérieur tvorí 55% vinohradníckej oblasti Bordeaux, pričom podľa odborového zväzu vyprodukuje 384 miliónov fliaš vína ročne.