— Boris Kapusta
január 3, 2025 18:55 · 4 minúty čítania
Tajomstvo párovania všetkých nápojov a jedál
Článkov o párovaní jedla a vína, syrov a vína, rôznych druhov mäsa a vína je naozaj požehnane a viete nájsť nádherné kombinácie. Od jednoduchších začiatkov až po chuťové ohňostroje. Je však jedna zásadná vec, ktorá Vám stále uniká a teraz si o nej povieme.
Začiatky v párovaní
Predstavte si, že s párovaním začínate. Oddegustovali ste málo a Váš rozpočet je obmedzený. Bežná východisková situácia. Prečítate si pár článkov o párovaní, nakúpite víno, pripravíte jedlo. Víno ste si vychladili, jedlo máte na tanieri. Tešíte sa na plezíry, ktoré Vás čakajú. Dáte si sústo, odpijete si z vína, pováľate v ústach, prehltnete. Nič sa nedeje. Skúsite to znova, možno bolo sústo malé. Dáte si opäť z vína, opakujete proces, prehltnete. Výsledok znova chabý. Ako je to možné? Pýtate sa.
Luxusné párovania
Predstavte si podobnú situáciu. V tomto prípade Vás fľaša vína vyšla 1200€, večera v michelinskej reštaurácii cca 400€ na osobu. Odpijete si z vína. Famózne! Príde Vám teľacie mäsko starostlivo pripravené tak, ako to len michelinskí kuchári vedia. Začnete jesť a zhíknete od toľkej príjemnosti. Znova sa rozhodnete skúsiť to vábne párovanie. Dáte si z mäska, zapijete vychýrením drahým mokom. Výsledok? Nie je vôbec na zahodenie, ale kútikom duše si hovoríte, že Vám niečo stále chýba. Predsa tu už za kvalitu platíte, tak prečo Vás kombinácie tiež nenadchýnajú ako keď jedlo a víno ochutnáte samotné? Ako je možné, že sa someliéri rozplývajú nad takými či onakými kombináciami a Vami to príliš nepohlo?
Výborné otázky!
Pretože Vám uniká jedna zásadná časť.
Dýchanie – kľúč k úspechu
Správne dýchanie je pre párovanie jedla s akýmkoľvek nápojom kľúčové. Preto nemusíte zúfať, že ste vyhodili peniaze za fľašu a drahé jedlo do vzduchu. Vám postačia nasledovné kroky, ktoré Vás vynesú do inej chuťovej dimenzie.
Postup párovania
1. Odkrojíte si z jedla sústo a prežúvate. Keď budeme v bode, že chcete sústo prehltnúť, zastavíte proces a neprehĺtate.
2. Nadýchnete sa nosom.
3. Napijete sa vína a premiešavate spoločne jedlo a víno.
4. Všetko prehltnete.
5. Vydýchnete nosom a odpadávate od slastnej príjemnosti.
Tým spôsobom už cítite rozdiel všakže?
A teraz už len opakovať do konca života!
Zvyknutie na nový postup
Je normálne, že sa Vám to zo začiatku bude zdať ťažšie, a budete si pripadať ako slon africký, no zopakujte to 3-4 krát a zvyknete si na to.
Výsledky párovania
Z mojich skúseností dostanete 3 nasledovné výsledky párovania:
1. Vznikne Vám pocit jemnosti, ktorý Vás hladká.
2. Vytvorí sa rovnováha medzi vínom a jedlom, ktorú je cítiť po prehltnutí.
3. Bude Vás fascinovať úplne nový vznik chute, ktorá nie je ani v jedle ani vo víne.
Naviac, kto videl kriminálky a pýtal sa, prečo tá Julie Lescautová tak fučí pri obede, tak teraz mu už je všetko jasné.
Príjemné dýchanie a veľa nezabudnuteľných chutí!