Prvý februárový víkend sa vo vinárstve Chateau Rúbaň niesol v duchu dobrého vína, jedla i nových poznatkov. Organizátorom projektu Danube Wine Challenge sa podarilo usporiadať výnimočné podujatie s názvom Danube Wine Weekend.

31. januára 2020 sa v Rúbani zišli fanúšikovia a znalci vína na víkendovom pobyte zameranom predovšetkým na prehlbovanie poznatkov o víne. Hlavným hosťom podujatia bola Elizabeth Gabay MW (Master of Wine), medzinárodná vinárska expertka pôvodom z Veľkej Británie. Aktuálne žije vo francúzskej Provence a v odborných kruhoch je známa predovšetkým ako znalkyňa ružových vín. Dlhodobo sa intenzívne venuje aj stredoeurópskym vínam, v ktorých vidí veľký potenciál a od minulého roku spolupracuje s projektom Danube Wine Challenge.

„Vína strednej Európy, a obzvlášť tie slovenské, považujem za jedinečné vďaka ich výraznej ovocnosti, typickej ušľachtilej kyslosti a šťavnatej sviežosti charakteristickej pre vína chladného podnebia. Sledujem ich už dlhšie, spoznala som ich ešte predtým, ako som Slovensko navštívila, no najmä odvtedy, ako som začala intenzívne spolupracovať s projektom Danube Wine Challenge, ktorý môže potenciál vašich vín významne spropagovať.“ – hovorí Elizabeth Gabay.

Rovnaký názor zdieľa aj spoluhostiteľka tohto podujatia – Edita Ďurčová DipWSET & Weinakademiker, enologička, medzinárodná degustátorka a výkonná riaditeľka Danube Wine Challenge – „Slovenské vína vnímam ako neustále sa vyvíjajúce. Sledujem takpovediac v priamom prenose, ako sa naša vinárska scéna snaží profilovať, ako hľadá svoju identitu v kontexte stredoeurópskej tradície a pritom sleduje celosvetové trendy. Naši vinári reagujú na zvýšené nároky spotrebiteľov na kvalitu potravín a teda aj vína. Podľa mojich skúseností môžu naše vína svojou kvalitou určite konkurovať zahraničným.”

„Podujatie Danube Wine Weekend sme zorganizovali v spolupráci s partnermi nášho projektu – vinárstvom Chateau Rúbaň a spoločnosťou RONA, a.s. Zamerali sme sa v ňom na to, ako víno správne degustovať, ako posudzovať jeho kvalitu. Zážitok hostí umocnili nielen degustácie vín, ich párovanie s jedlom, ale aj praktická ukážka vnímania vín v rôznych typoch kalichov rovnakého objemu, ktorú viedli Ing. Juraj Vaďura zo spoločnosti RONA, a.s. a enologička Edita Ďurčová“ – dodal prezident projektu Danube Wine Challenge Igor Štumpf.

Porovnaním celkového vnemu pri degustácii bieleho, ružového a červeného vína – senzorického, estetického, praktického aj cenového hľadiska, sa víťazom tohto testu stal kalich Orbital 480 ml z novej línie ultratenkej kalíškoviny „hand-made-by-machine“.

„Už veľakrát som zažila porovnávaciu degustáciu vín z rôznych kalichov, ale tentoraz sa nám spoločne s účastníkmi podujatia podarilo vybrať taký, ktorý môžeme odporučiť ako univerzálny pre biele, ružové aj červené vína “ – povedala Elizabeth Gabay.

Zaujala aj praktická časť, v ktorej mali účastníci možnosť namiešať si vlastné cuvée z vín od troch vinárstiev: Chateau Rúbaň, Velkeer a Vinárstvo Berta. Biele cuvée sceľovali z mladých vín ročníka 2019 – z odrôd Rizling vlašský, Veltlínske zelené a Pinot gris. Červené vytvárali z vín ročníka 2018 – spojením odrôd Dunaj, Cabernet Sauvignon a Alibernet. Najlepšie vína vyberala odborná porota v slepej degustácii, podobne ako na veľkých medzinárodných súťažiach.

Bolo to poučné, objavné i zábavné podujatie, ktoré bolo súčasťou projektu predstavovania lokálnych producentov vína a partnerov Danube Wine Challenge s cieľom podpory umierneného a kultivovaného pitia vína a šírenia vínnej kultúry a vzdelanosti.

Ďakujeme všetkým organizátorom, protagonistom, sponzorom, no najmä priateľom vína, za aktívnu účasť a skvelú atmosféru, ktorú nám pomohli vytvoriť.