—
február 14, 2019 02:23 · 3 minúty čítania
13. februára 2019 sme prijali pozvanie na veľmi zaujímavú degustáciu. Konala sa v priestoroch reštaurácie Husacina & Penzión Karolína v Slovenskom Grobe a niesla názov "Výber novošľachtencov podľa Miroslava Jajcaya". Špeciálnou bola táto ochutnávka nielen výberom vín jedným z najlepších slovenských somelierov, ale aj tým, že pozvanie na ňu prijala samotná autorka slovenských novošľachtencov - Ing. Dorota Pospíšilová, PhD.
Bol to naozaj príjemný degustačný večer, ktorý sa niesol nielen v duchu somelierskeho popisovania vína, ale bol doplnený aj pútavým výkladom pani Pospíšilovej. O jej začiatkoch, o tom, ako sa najskôr musela naučiť rozoznávať odrody, o ľuďoch, ktorý jej pomáhali, i o tvrdej práci a úskaliach, s ktorými sa stretávala. Dozvedeli sme sa tiež, že podľa nej nie je potrebné modré novošľachtence (napr. Dunaj) barikovať, resp. používať pri ich výrobe barikové sudy. S následným veľkým potleskom sa stretlo aj jej rozprávanie o tom, ako v minulosti jej zahraniční kolegovia ocenili výnimočnosť a unikátnosť odrody Rosa, ktorej sa podľa nich aromatikou a chuťou nevyrovná žiadna iná svetová odroda.
Celkovo sme ochutnali 11 vín vytvorených z novošľachtencov, medzi ktorými boli aj tie, ktoré neboli priamo vyšľachtené pani Pospíšilovou. No ku všetkým nám porozprávala príbehy ich vzniku. Senzoricky ich následne zhodnotil a o svoje zážitky s nimi v jednotlivých ročníkoch sa podelil somelier Miroslav Jajcay.
Degustované vína:
Aj tento výber vín nám potvrdil, že Slovensko má čo ponúknuť, a že aj práve vďaka novošľachtencom si môže vydobyť ešte väčšie miesto na svetovej mape vína. Teda minimálne svojou originalitou.
Viac o slovenských odrodách hrozna sa dočítate aj v našej novej rubrike - Exkluzívne okienko Doroty Pospíšilovej.