—
december 17, 2018 08:22 · 5 minút čítania
ako dlho môže ostať víno otvorené, články o víne, dobré vedieť, otvorené víno, poháre na víno, skladovanie vína, škola vína, spoznávame víno
Víno po otvorení začína podliehať prirodzenému oxidačnému procesu. Je to bežná vec, rovnako ako u všetkých potravín. Najlepšie je samozrejme vínko v určený čas vypiť. Ak však práve neusporadúvate väčšiu párty alebo nežijete vo väčšej rodinnej domácnosti, možno často bojujete práve s touto otázkou.
Pohárik vína denne je pre naše zdravie naozaj zázračný. Mierna konzumácia vína, najmä červeného, je aj podľa mnohých odborníkov z lekárskych kruhov nášmu organizmu prospešná. No ak si dáte pohárik, čo potom so zvyškom fľaše? Malé balenia vína nie sú u nás zatiaľ príliš rozšírené. Ako dlho vám teda víno vydrží po otvorení v dobrej kondícii a kedy je už lepšie použiť ho iným spôsobom?
Obecne pri každom víne platí, že čím je kvalitnejšie, tým dlhšie po otvorení vydrží. Táto zásada je platná bez ohľadu na použitý technologický postup. Ak ste doteraz mali pochybnosti, prečo investovať do kvalitnejších vín, nech je vám aj toto odpoveďou.
Pre otvorené víno tiež platí zásada, že si kvalitu uchová len v prípade, že ho zachladíte a správne uzavriete. Ani to najkvalitnejšie víno si po otvorení svoje parametre neuchová, ak ho necháte len tak postávať na kuchynskej linke (výnimkou sú možno len staršie červené vína potrebujúce dekantáciu, resp. dlhší kontakt so vzduchom, aby sa naplno rozvinula ich aromatika a chuť).
Koľko teda vydržia jednotlivé typy vín po otvorení fľaše? Nech sa páči...
Tu je jednoduchý prehľad...
Šumivé vína sú proti oxidácii do istej miery chránené obsahom oxidu uhličitého. Na ich trvanlivosť má extrémny vplyv vhodná zátka a aj to, koľko vína vo fľaši zostáva. Zátku pre šumivé vína by ste mali voliť tak, aby obsah fľaše udržala pod tlakom. Nezabudnite ju poriadne zaistiť, aby samovoľne nevystrelila.
Náš tip: Ak sa vám práve toto stane a zo šumivého vína sa vám nedopatrením stane víno „tiché“, potom ho môžete skvele použiť do talianskeho rizota. Sladkosť ryže sa ku kyselinkám bieleho vína výborne hodí.
Náš tip: Ak obľubujete práve portské vína, investujte do kvalitných vín so špeciálnou znovu zatváracou zátkou. Tá dokáže v kombinácii so správnym chladením predĺžiť ich trvanlivosť až na 3 mesiace.
Mohlo by vás zaujímať: