—
máj 31, 2017 12:36 · 1 minúta čítania
Máte radi Champagne? My áno, ale stále sa len učíme :-). Preto sme sa radi zúčastnili degustácie šampanského domu BILLECART-SALMON, na ktorú sme boli pozvaní ako člen a mediálny partner Asociácie somelierov SR. Degustáciu zorganizovala spoločnosť Wine & Company s.r.o. a uskutočnila sa 18. mája 2017 v reštaurácii D'Steakhouse v Bratislave. Sprevádzal nás ňou charizmatický Eric Calzolari, ktorý nám predstavil vinárstvo a popritom aj päť vzoriek krásnych a podmanivých "bubliniek".
BILLECART-SALMON je "šampanský dom" v rodinnom vlastníctve v pôvabnej obci Mareuil-sur-Aÿ, ktorý vznikol v roku 1818. Väčšina hrozna používaného na výrobu ich šumivých vín pochádza z okruhu 20 km okolo Epernay, kde sa nachádzajú Grand Cru vinice s odrodami Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. V záujme zlepšenia kvality zaviedli v päťdesiatych rokoch technológiu chladenia muštu v kombinácii s použitím nádob z nerezovej ocele určených na dlhšiu fermentáciu pri nižšej teplote.
A tu je aspoň sprostredkovaný zážitok zachytený na fotkách:
(25.5.2017)
-----------------------------
text a foto: Ivan Záleský