—
október 29, 2019 03:40 · 4 minúty čítania
Moravský someliér Kamil Prokeš si na tohtoročných Majstrovstvách somelierov Slovenska zopakoval svoje víťazstvo z roku 2017. A nielen to. V oboch rokoch sa mu podarilo získať "double", teda majstrovský titul v Čechách aj na Slovensku. Okrem neho sa do finále majstrovstiev prebojovala aj jeho kolegyňa - Libuše Vrbová, ktorá skončila na 2. mieste. Najlepšou slovenskou somelierkou majstrovstiev sa s tretím miestom stala Patrícia Bačová.
28. októbra 2019 sa totiž v bratislavskom hoteli Devín opäť konali Majstrovstvá somelierov Slovenska. Pripravili ich Asociácia somelierov SR v spolupráci s generálnym partnerom majstrovstiev – spoločnosťou WINE LOVERS CLUB s.r.o.
Celkovo sa do súťaže zapojilo 19 somelierov zo Slovenska a Českej republiky:
Odbornú porotu tvorili:
Súčasťou poroty bol aj viceprezident ASI (Association de la Sommellerie Internationale) pre Európu a prezident belgickej asociácie somelierov - William Wouters.
Na somelierov čakali tradičné i nové disciplíny:
Najlepšie ich zvládli a do semifinále postúpili 6 súťažiaci (na fotke zľava):
Na semifinalistov potom čakala náročná úloha - ponúknuť, resp. presvedčiť firemných zákazníkov, teda porotu, aby si vybrali vopred určené víno. Išlo o objem 2500 fliaš a okrem predaja sa museli somelieri dopracovať aj k správnej cenotvorbe vína.
Po spočítaní všetkých dosiahnutých bodov sa vo finále ocitla už v úvode spomínaná trojica. Záverečné disciplíny musela zvládnuť nielen pred odbornou porotou, ale už aj za prítomnosti verejnosti, ktorej bravúrne okomentoval priebeh finále známy moravský somelier Libor Nazarčuk. Každý z finalistov samostatne určoval predložené jedlo a odporúčal k nemu vhodnú kombináciu vína, následne robil servis zákazníkom (dekantáciu červeného vína, prípravu a servis miešaného nápoja), či degustoval a popisoval anonymné vzorky nápojov (2 vína a 3 destiláty). Na záver mali súťažiaci ešte za úlohu rovnomerné rozliatie magnum fľaše (1,5 l) šumivého vína do 18 pohárov.
Fotoreportáž zo súťaže >>