Michelinské hviezdy na Slovensku zatiaľ nežiaria, bodujú však naše vína

apríl 18, 2019 06:16 · 5 minút čítania

Získať hviezdu od gastronomického sprievodcu Michelin je snom zrejme každého prevádzkovateľa reštaurácie na svete. Na Slovensko si inšpektori Michelinu ešte cestu nenašli. Najbližšie reštaurácie ocenené zlatou hviezdou nájdete v Budapešti, Prahe alebo vo Viedni.

No napriek tomuto „drobnému“ nedostatku na mape slovenskej gastronómie, môžeme byť hrdí. Tak ako šéfkuchár túži aspoň po jednej hviezdičke, tak je snom každého vinárstva dostať sa na vínnu kartu takejto reštaurácie. A práve to sa niektorým slovenským vínam v zahraničných michelinských reštauráciach už podarilo.

Sprievodca po reštaurácia vznikol ako reklamný trik

Michelinské hviezdy sa začali reštauráciám udeľovať už na začiatku 20. storočia. Hoci dnes je toto ocenenie zlatým štandardom kvality gastronómie i hotelierstva, v počiatkoch šlo len o reklamný ťah.

Spoločnosť Michelin chcela udeľovaním hviezdičiek a zostavovaním sprievodcu po skvelých reštauráciách motivovať svojich zákazníkov, aby viac cestovali a tým opotrebovávali svoje pneumatiky viac, než obvykle. Tento krok sa ukázal ako geniálny marketingový ťah, ktorého sláva pretrváva dodnes. Dnes si už hviezdičky s pneumatikami spája málokto, no ich získanie je vytúženým snom každého šéfkuchára.

(foto: guide.michelin.com)

Získať hviezdu skutočne nie je jednoduché

Michelinský sprievodca reštauráciami sa aj napriek úsmevným začiatkom dlhodobo teší veľkej vážnosti. A to aj vďaka mimoriadne detailnému spôsobu hodnotenia kvality. Dôležitá je nielen chuť a kvalita jedla, ale aj prostredie, servis a cena. Reštaurácie, ktoré chcú získať toto prestížne označenie a byť zaradení do zoznamu, nesmú urobiť chybu a ich kvalita musí byť dlhodobo vyrovnaná.

Úplným základom je používanie kvalitných surovín z lokálnych zdrojov. Spôsob a technika spracovania, kreativita šéfkuchára, servírovanie jedla a jeho styling, celkový servis, prostredie, podávané nápoje a cena v pomere ku kvalite – tzv. value for money. To je súpis základných kritérií, ktoré inšpektori Michelinu sledujú.

Slováci bodujú zatiaľ aspoň na vínnej karte

Keďže aj kvalita nápojov zohráva pri hodnotení reštaurácie dôležitú úlohu, somelieri a zástupcovia reštaurácií venujú výberu vín a zostavovaniu vínnej karty extrémnu pozornosť. Do takejto reštaurácie sa skutočne dostanú len vína, ktoré dokážu ulahodiť aj tým najnáročnejším klientom.

(foto: Eastern Wine)

Nedávno sa na vínnu kartu ohviezdičkovanej reštaurácie prebojovalo napríklad aj vinárstvo Tokaj & Co z Malej Tŕne. Jeho Tokajský výber 5-putňový z ročníka 2003 sa dostal do reštaurácie PRaiRiaL vo francúzskom Lyone, ktorá má jednu michelinskú hviezdu od roku 2016.

"Sme radi, že sa tam dostalo práve toto skvelé víno zo skvelého ročníka. Tento výber počas rokov zbieral ocenenia na mnohých domácich i medzinárodných súťažiach a preto veríme, že osloví aj náročnú klientelu," - prezradil nám Tomáš Besler, marketingový manažér vinárstva Tokaj & Co.

Okrem tokajského vína sa na vínnu kartu tejto reštaurácie dostali aj ďalšie slovenské vína – z vinárstva Slobodne a Rariga. Nádej však majú údajne aj ďalšie. Výber vín sa realizuje každý rok a údajne aj v nasledujúcom ročníku sa zástupcovia reštaurácie pozrú na zúbok aj slovenským vínam.

Kam sa vybrať do Michelinskej reštaurácie

Pokiaľ by ste si chceli vychutnať zážitok z pravej Michelinskej reštaurácie, možností na okol?? je hneď niekoľko. V Prahe nájdete dokonca hneď dve reštaurácie s jednou hviezdičkou, v Budapešti pre zmenu jednu reštauráciu s dvoma hviezdami a vo Viedni dokonca jednu reštauráciou ocenenú najvyššou métou v podobe troch hviezdičiek (Amador).

Ak by ste však chceli navštíviť absolútnu topku medzi tými najlepšími, museli by ste podniknúť cestu o niečo málo dlhšiu. Jednou z najslávnejších reštaurácií súčasnosti je Azurmenti v španielskom Larrabezu. Podľa všetkých recenzií ide o skutočne výnimočný gastronomický zážitok. A to nielen vďaka šéfkuchárovi Eneko Atxovi, no aj vďaka čerstvým surovinám, ktoré si sami pestujú a tiež ekologickému spôsobu fungovania.


text: Marcela Said / Ivan Záleský
foto: archív Eastern Wine /  / Prairial-restaurant.fr


Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.