—
máj 18, 2020 01:45 · 2 minúty čítania
Za najstaršie známky kultivácie viniča boli dodnes považované 8000 rokov staré pozostatky z Gruzínska. Tieto však dostali novú konkurenciu – staršiu až o 1000 rokov. Nemecký profesor Peter Kupfer z Univerzity Johannesa Gutenberga v Mainzi uviedol, že najstaršie stopy po vinárstve, ktoré sa datujú do obdobia až spred 9000 rokov, sa nachádzajú v strednej Číne.
Tento „neolitický kokteil“ bol objavený v hrobe šamana, pochovaného s keramickým džbánom v Henane približne v roku 7000 pred Kristom. Laboratórne testy odhalili stopy zmiešaného fermentovaného nápoja vyrobeného zo zmesi ryže, medu a hrozna. Podľa Kupfera, ktorý študuje Čínu už štyri dekády, je tento objav možné považovať za v súčasnosti najstarší alkoholický nápoj na svete.
„Alkohol, a najmä víno vyrobené z hrozna, je po tisíce rokov zásadnou súčasťou kultúrneho života v Eurázii. A Čína zohrala vo svojej histórii kľúčovú úlohu“ - uviedol na margo objavu Kupfer. Podľa jeho názoru je aj na tomto pozadí dobre vidieť prínos Číny v kultivácii viniča a výroby i spotreby alkoholu.
Vo svojej najnovšej knihe o čínskej vinárskej histórii s názvom História čínskej vínnej kultúry hovorí, že vinárska a pitná kultúra je zakorenená v čínskej histórii. „Vzostup všetkých vyspelých euroázijských civilizácií bol bez výnimky úzko spojený s rozvojom kultúry vína a alkoholu, ktorá bola spočiatku spojená s mágiou a neskôr zohrala úlohu v spoločenských a náboženských rituáloch,“ vysvetľuje Kupfer.
"Spôsob, akým v starovekej Číne zaobchádzali s vínom zostal nezmenený už 3 000 rokov, o čom svedčia aj staré písomné pravidlá týkajúce sa pohostinnosti," dodáva Kupfer. Hovorí, že krajina je domovom najbohatšej a najrozmanitejšej škály druhov vína.