PRAGUE WINE TROPHY alebo Ako slovenskí vinári bodujú v Čechách

február 5, 2018 10:13 · 9 minút čítania

24.1.2018 sa v Prahe uskutočnila komentovaná degustácia slovenských vín s názvom MASTER CLASS SLOVENSKO – SILNÁ ZOSTAVA. Konala sa v predvečer prestížnej Galadegustácie 11. ročníka Prague Wine Trophy, ako jedno zo sprievodných podujatí pražského vínneho festivalu – Prague Wine Week. Viedla ju enologička Edita Ďurčová, ktorú slovenskí vinári označujú aj ako svoju ambasádorku. A právom, pretože vďaka jej entuziazmu, kontaktom a profesionalite sa slovenské vína dostávajú aj do iných kútov sveta, resp. doslova s ňou cestujú, keď je napr. prizvaná ako hodnotiteľka na niektorú z medzinárodných výstav vín.

Od roku 2014 takto pomáha slovenským vinárom aj v Čechách organizovaním spoločnej účasti na súťaži PRAGUE WINE TROPHY (PWT). Ide o zaujímavý koncept súťaže, ktorá prebieha v štyroch kolách počas celého roka a jej zavŕšením je Galadegustácia medailových vín v rámci podujatia Prague Wine Week vždy začiatkom nasledujúceho roka. Minulý rok (2017) sa konal už 11. ročník PRAGUE WINE TROPHY a hodnotilo sa na ňom 1597 vín z 19 krajín sveta. Viac ako 50% vín bolo zahraničných. Slovensko reprezentovalo 25 vinárstiev, ktoré dohromady prihlásili 240 vzoriek. Samotná súťaž má vždy štyri kolá – v marci, máji, septembri a októbri. Hodnotené vína sú rozdelené do 32 kategórií a v každom kole sa zvlášť hodnotí 8 kategórii. Každé kolo je teda venované vybranému štýlu vína alebo odrode (napr. novošľachtencom, cuvée, odrode Frankovka a pod.).

No keďže ide o pomerne komplikovaný koncept, tak sme sa na samotný priebeh tejto súťaže a výsledky slovenských vinárov spýtali priamo Edity Ďurčovej.



V čom je súťaž PRAGUE WINE TROPHY špecifická a odlišná?

Prague Wine Trophy je jedinou súťažou v strednej Európe, kde sa vína v jednotlivých kategóriách hodnotia porovnávacou metódou, ktorú zaviedol zakladateľ PWT Jindřich Dušek v roku 2014. Pri tomto spôsobe hodnotenia majú porotcovia pred sebou vína jednej kategórie v sériách po cca dvadsiatich vzorkách a porovnávajú ich medzi sebou (zhruba počas jednej hodiny), pričom ich prechutnajú približne trikrát, sledujúc ich vývoj v čase a prideľujú im body zodpovedajúce jednotlivým medailám (používa sa 100-bodový systém). Následne sa v komisii diskutuje najmä v prípade výrazných rozdielov v hodnotení. Organizátori Prague Wine Trophy považujú tento spôsob hodnotenia za objektívnejší a férovejší než klasický spôsob používaný na väčšine európskych súťaží, keď majú posudzovatelia na každú vzorku obmedzený čas, jednotlivé vzorky nemôžu porovnávať medzi sebou, ani sa k nim vracať. Porovnávacia metóda je omnoho náročnejšia na organizáciu a technické zabezpečenie. Hodnotí sa, samozrejme, anonymne – teda jednotliví degustátori nepoznajú identitu vín. Známa je len kategória a ročník. Členmi hodnotiacej jury sú poprední enológovia, someliéri, obchodníci s vínom, vinárski novinári. A aj vďaka tomuto náročnejšiemu spôsobu hodnotenia rastie každoročne prestíž tejto súťaže a jej výsledky sú výborným marketingovým nástrojom pre výrobcov, dovozcov a distribútorov vína.

Akými oceneniami z tejto súťaže sa môžu potom vinári a distribútori chváliť?

Jednotlivé vína môžu získať striebornú, zlatú alebo veľkú zlatú medailu na základe pridelených bodov. Najvyššie ohodnotené víno v každej kategórii (odroda alebo typ vína) obdrží titul Prague Wine Champion. Najvyššie ohodnotené víno regiónu v danej kategórii získa titul Prague Regional Champion. Zostavuje sa aj „rating“ vinárstiev na základe ich výsledkov počas daného ročníka. Vyhodnocuje sa najlepšie domáce vinárstvo, najlepšie zahraničné vinárstvo a najlepší dovozca. Okrem toho sa prideľuje titul Päťhviezdičkové vinárstvo - môžu ho získať prihlasovatelia, ktorých priemerná známka  troch najvyššie hodnotených vín počas celého súťažného ročníka bola najmenej 90 bodov. 

Prečo si myslíte, že je dôležité, aby sa slovenskí vinári takýchto podujatí zúčastňovali?

Myslím, že každé hodnotenie vína treba chápať ako určitú formu marketingu. Vždy si treba položiť otázku, aký marketingový cieľ sledujeme a podľa toho sa potom rozhodnúť, či je pre daný produkt vhodnejšie dať ho posúdiť renomovanému vinárskemu kritikovi alebo časopisu, alebo ho poslať na niektorú z mnohých prestížnych súťaží. Ide o to, že milovníci vína a vinárski profesionáli sledujú výsledky takýchto hodnotení, a ak poznajú kritériá, štatúty, zloženie degustačných jury, pozitívne výsledky môžu pomôcť pri zviditeľnení menej známeho alebo nového produktu, prípadne potvrdiť spoľahlivosť zavedenej značky. Český trh je nesporne najvýznamnejšou exportnou destináciou pre slovenské vína a ďalšie potravinárske produkty. Práve podujatia, ako je Prague Wine Trophy alebo cielené prezentácie určené pre odbornú verejnosť a obchodníkov, môžu poslúžiť ako dobre načasovaná reklama na propagáciu a podporu slovenského exportu.

A ako dopadli slovenskí vinári na PRAGUE WINE TROPHY 2017?

Slovenské vína vybojovali v 11. ročníku PWT celkovo 159 medailí. 18 titulov Regionálny šampión si podelilo 9 slovenských vinárstiev, z nich najviac získali VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn (4) a Repa Winery (4). Tri tituly Šampióna kategórie  si podelili VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn (Rosé Cuvée 2017), Vinárstvo Golguz (Cuvée Pannonia 2015) a Vins Winery (Svätovavrinecké 2015).

Celkovo najúspešnejšími zahraničnými vinárstvami prihlásenými priamo sa stali slovenské vinárstva! Repa Winery (24 medailí), Vinárstvo Golguz (22 medailí), Karpatská perla (19 medailí), VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn (18 medailí), Vins Winery (14 medailí), Martin Pomfy - Mavín (9 medailí) a Villa Vino Rača (8 medailí). 

Až šesť slovenských vinárstiev - Repa Winery, Vinárstvo Golguz, Karpatská Perla, Vins Winery, Martin Pomfy – Mavín a Vinárstvo Vinkor - sa zároveň dostalo do elitnej dvadsaťosmičky päťhviezdičkových vinárstiev.

Vyvrcholením súťaže je už tradične Galadegustácia ocenených vín, ktorá sa tento rok konala v rámci prestížneho Prague Wine Week (PWW) v noblesnom pražskom hoteli Jalta 25.1.2018. Účasť na nej a možnosť prezentovať svoje vína dovozcom, obchodníkom s vínom, somelierom a členom klubov milovníkov vína, je pre všetkých vinárov, resp. dovozcov, ktorých vína získali aspoň jednu medailu, bezplatná. Túto príležitosť využilo 9 slovenských vinárstiev, pričom v rámci spoločnej expozície umiestnenej v centre hlavnej degustačnej sály prezentovali svoje úspešné vína priamo majitelia vinárstiev. Sedem z nich sa osobne zúčastnilo aj na sprievodnom podujatí PWW,  komentovanej degustácii Master class Slovensko – Silná zostava, ktorá sa konala v predvečer Galadegustácie v prestížnom vínnom bare Vínograf. Degustácia bola zameraná na najpestovanejšie slovenské odrody – Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Frankovku modrú a Svätovavrinecké, ako aj  naše novošľachtence Devín a Dunaj, a stretla sa s veľkým záujmom pražských milovníkov vína z radov odbornej i laickej verejnosti.

Bolo pre mňa veľkou výzvou pripraviť a spolukomentovať túto degustáciu. Zvolila som koncept, ktorý sme si nedávno „vyskúšali“ v Bordeaux, v ikonickom múzeu kultúry vína La Cité du Vin - najpestovanejšie odrody a slovenské novošľachtence a osobná účasť majiteľov vinárstiev. Som presvedčená, že naše vína sú výnimočné a majú nesmierny potenciál vývoja do budúcnosti vďaka jedinečnému terroir. Našou najväčšou silou je však „ľudský faktor“ - pozitívna energia, ktorú vníma okolie z našich vín a ich príbehov. Verím tomu a takto to aj prezentujem navonok. Ak je možnosť prizvať na prezentáciu vinárov osobne, zrazu je z nás kompaktný tím. Každý vinár je jedinečná osobnosť s vlastnou filozofiou a predstavou, každé víno je iné, odráža miesto svojho pôvodu a dušu vinára, ktorý asistoval pri jeho zrode. To, že sme malá vinárska krajina, môže byť pozitívny hendikep, len ho musíme vedieť správne využiť. Súčasné trendy sú tomu naklonené. Stačí správne natočiť plachty a zachytiť ten správny vietor. Ak zafúka, pohnú sa všetky lode!


(foto: Miroslav Rendl)




Mohlo by vás zaujímať:


Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.