Prečo vzniká nový festival CHUTE MALÝCH KARPÁT? (rozhovor s organizátorom)

november 23, 2016 09:30 · 6 minút čítania

Pri „browsovaní“ internetom som zaregistroval, že v Malokarpatskej oblasti sa rozbieha nový vínny festival. Volá sa CHUTE MALÝCH KARPÁT a informovali sme Vás o ňom už aj na našej webstránke. Je prezentovaný ako festival otvorených pivníc, gastronómie a kultúry. Stojí za ním skupina 13 vinárstiev, ktorú v rámci internetových fór začali diskutéri označovať ako „odídenci z MVC“, pretože sa nezúčastňujú Dňa otvorených pivníc®.

Kontaktoval som preto jedného z organizátorov, Michala Petríka z Modry, aby som o tomto novom festivale zistil čo najviac informácií, ako aj trochu nahliadol do jeho zákulisia.



Prečo ste sa rozhodli zorganizovať toto vlastné podujatie?

Za jeho myšlienkou stojí hŕstka vinárstiev z Malokarpatského regiónu. Naším hnacím motorom bola snaha v rámci jedného podujatia spojiť víno s kvalitnou gastronómiou a kultúrou. Dnešná doba je v mnohých ohľadoch náročná. Vďaka rýchlemu životnému tempu máme menej času tráviť príjemné chvíle s rodinou a priateľmi, len tak zájsť do reštaurácie, či obohatiť ducha kultúrou. Náš región odjakživa pútal k sebe kreatívnych ľudí, umelcov a bohémov. Genius loci, ktorý obklopuje Malé Karpaty, formuje generáciu za generáciou. Naši predkovia boli oveľa viac spätí s prírodou a vedeli si aj v ťažkých dobách nájsť čas na spríjemnenie života. Pre nich vínna kultúra znamenala životný priestor, minulosť aj budúcnosť. Tak ako oni, aj my sa snažíme nadviazať na historickú kontinuitu, tak necitlivo prerušenú v dobách minulých.

Je to aj mojím osobným mottom od doby, kedy som sa rozhodol nadviazať na pradedovu snahu priblížiť sa ľuďom a otvoriť vlastnú viechu. Žiaľ, po roku 1948 to už možné nebolo. Stalo sa tak až 50 rokov po jeho smrti.  Tak ako vtedy, aj dnes je práca s ľuďmi dôležitá, niekedy príjemná, niekedy náročná. Za tie roky fungovania som spoznal tisícky ľudí, našincov, aj návštevníkov z rôznych krajín. Spájala ich zvedavosť, akýsi hlad spoznať naše tradície, našu históriu, naše vína. A práve pre nich sme sa rozhodli sprístupniť naše vinárstva, reštaurácie a ateliéry. Verím, že aj keď je to začínajúci projekt, nájde si pozitívny ohlas a do budúcna bude lákať ľudí nielen zo Slovenska. 


Prečo ste sa ale rozhodli pre takýto krok? Prečo sa skupina vinárstiev oddelila od najväčšieho jesenného vinárskeho podujatia - Deň otvorených pivníc®? 

Deň otvorených pivníc existuje už takmer 20 rokov a je doň zapojených okolo 150 vinárstiev. Je prirodzené, že sa za takéto dlhé obdobie začnú názory na jeho fungovanie odlišovať. Posledné tri roky sme predkladali podnety na zmeny, ktoré však nenašli odozvu u našich kolegov, ani u vedenia združenia MVC. Zorganizovanie vlastného podujatia tak bolo logickým postupom.

Nemyslíme si však, že takéto rozdelenie je na škodu. Štatistika nám aj tak hovorí, že z tohto obrovského množstva vinárstiev navštívili jednotliví hostia ani nie 20 % z nich. Napríklad na susednej Morave, či v Rakúsku, majú obdobné podujatia rozdelené na viac častí - podľa regiónov. A tak je väčšia šanca, že si ich hostia nájdu cestu do väčšiny z nich.

Pri kreovaní nášho podujatia sme sa zamerali na to, ako vytvoriť komornú atmosféru, pri ktorej sa návštevníci budú môcť porozprávať s vinármi, v pokoji si vychutnať jednotlivé umelecké expozície nainštalované priamo vo vinárstvach, alebo spestriť svoje zážitky návštevou jednej zo šiestich reštaurácií, ktoré pre náš festival pripravia tradičné gastronomické špeciality Malokarpatskej oblasti. Snažíme sa ľudí naučiť, že nie je dôležité koľko vinárstiev za deň navštívia, ale aký zážitok si z nich odnesú. A veríme, že každému, kto sa zúčastní nového podujatia CHUTE MALÝCH KARPÁT, sa bude atmosféra našej akcie páčiť.


A čím je podujatie iné? Prečo by mali návštevníci prísť práve na CHUTE MALÝCH KARPÁT?

Možno v tom, že sa snažíme spojiť všetko, čo náš región poskytuje. Také "naše slovenské" je, že sa každý hrá na tom svojom piesočku. Ak sa však chceme posunúť dopredu, musíme hosťom poskytnúť komplexné služby a ucelený zážitok. Dajme tomu, že prvotný záujem ľudí, prečo prísť na naše podujatie, je možnosť ochutnať vína. K tomu ale bezpochyby patrí aj dobré jedlo, lebo bez neho by zážitok z vína nebol dokonalý. A keď už človek spozná naše vína, zasýti sa dobrým jedlom, spozná našu kultúru, potrebuje sa aj zrelaxovať a vyspať. Toto všetko na našom podujatí nájde. A keďže ide o prvý ročník, máme teda ambície poskytnúť k vínu čo najviac pridaných hodnôt, a tým obohatiť zážitky našich hostí.


Tak vám držíme palce! A ako sa môžu vaši návštevníci dozvedieť o podujatí ďalšie informácie?

Pre tieto účely sme vybudovali akýsi informačný portál, kde sa dozvedia nielen aký program ich na podujatí čaká, ale majú možnosť spoznať aj jednotlivých aktérov. Na stránke www.chutemalychkarpat.sk nájdu hostia všetky dostupné informácie o podujatí, majú možnosť si prostredníctvom neho aj zakúpiť vstupenky - platobnou kartou alebo prevodom. Možnosť zakúpenia vstupeniek na mieste bude možná iba v prípade, ak sa vstupenky pred podujatím úplne nevypredajú. No a máme vytvorenú aj udalosť na Facebooku (https://www.facebook.com/events/198321907274800/), kde fanúšikom prinášame aktuálne zaujímavosti k podujatiu.


(22.11.2016)



text: Ivan Záleský

foto: archív CHUTE MALÝCH KARPÁT



Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.