—
apríl 24, 2018 03:45 · 2 minúty čítania
19. apríla 2018 sme prijali pozvanie do Slovenského Grobu na ďalšie zaujímavé podujatie, ktoré zorganizovala vinotéka CHATEAU-VIN a Husacina & Penzión Karolína. Zavítali sme k nim tentoraz na degustáciu s rakúskym vinárom Kurtom ANGEREROM z vinárskej oblasti Kamptal.
Pán Angerer pochádza z vinárskej rodiny, ktorá sa už po niekoľko generácií stará o vlastné vinohrady. V roku 1995 si vedľa rodičovského založil vinárstvo Weingut KURT ANGERER a začal dorábať svoje prvé vína. Obhospodaruje 42 ha viníc, z ktorých najstaršie majú 68 rokov(!). Ich podložie je zmesou červeného štrku, žltkastej hliny a žuly.
Ochutnali sme celkovo 10 vzoriek:
1) Sekt-Blanc de Noirs 2008 (Pinot Noir),
2) Gruener Veltliner Kies 2017,
3) Gruener Veltliner Loam 2016,
4) Gruener Veltliner Spies 2016,
5) Gruener Veltliner 2015 – unfiltriet,
6) Riesling Donatus 2015,
7) Pinot Blanc 2015,
8) Viognier,
9) Semillion,
10) Syrah 2011,
11) Merlot 2011,
10) Cabernet Sauvignon 2011.
Najviac ma oslovili jeho "veltlíny" a predovšetkým ten "nefiltrovaný" (č. 5). Víno dozrievalo v barikových sudoch a vyznačovalo sa jemnou mineralitou. V jeho intenzívnej aromatike prevládali tóny smotany, masla a tropického ovocia. V chuti bolo tiež extraktívne, ale jemne lahodné, až krémovo-olejovité, s dochuťou medu a karamelu. Celú komplexnosť tohto vína dopĺňala príjemná šťavnatá kyselinka. Aj v ostatných vínach bolo cítiť veľmi dobre zvládnutú prácu s drevom, ale u tohto vína išlo naozaj o exceletnú až explozívnu chuť.
Táto degustácia bola pre mňa naozaj príjemným zážitkom a aj vďaka nej som pochopil, prečo je o vína pána Angerera taký záujem, a že prečo vyváža cez 70% svojej produkcie mimo Rakúska. Dokonca až do Austrálie.