—
október 22, 2017 11:16 · 3 minúty čítania
18. októbra 2017 sme prijali pozvanie do reštaurácia HOUDINI na ich už pravidelné podujatie s názvom GURMÁNSKE VARIÁCIE. Ako sme už písali v našom predchádzajúcom článku, ide o podujatie zamerané na párovanie jedla a vína. A tentoraz bolo degustačné menu šéfkuchára Michala Škrabáka párované s vínami od vinárstva NICHTA.
Ako "welcome drink" sme si mohli zvoliť šumivé víno - biele alebo ružové (Sparkling Cabernet Sauvignon rosé, 2016 alebo Sparkling Sauvignon, 2015). Zvolili sme bielu variantu a bola to dobrá, príjemne šťavnatá voľba na naštartovanie našich chuťových pohárikov. Potom už nasledovali jednotlivé chody a k nim napárované vína:
Po absolvovaní týchto gurmánskych variácií sme museli konštatovať, že párovanie jedál a vín sa šéfkuchárovi a vinárovi veľmi vydarilo. Zaujímavou bola napríklad kombinácia pečeného zubáča s Rizlingami, ktoré sme mali možnosť okoštovať v dvoch ročníkových prevedeniach. Pri ich ochutnávaní sa do debaty o slovenskom terroir, a o vhodnosti pestovania odrody Rizling rýnsky na ňom, zapojil aj účastník degustácie - profesor Ivan Kraus (známy geológ spolupracujúci s vinármi), ktorý túto tézu len potvrdil.
Vynikajúce bolo aj spojenie raviol s barikovým Chardonnay, ktorého extraktívna chuť s vanilkovými tónmi a jemne korenistou kyselinkou príjemne ladili s cestovinou a jej tekvicovou náplňou.
Celkovo hodnotíme akciu ako veľmi príjemnú a odporúčame ju nielen gurmánskym znalcom, ale aj laikom, ktorí chcú preniknúť do tajov párovania vína a jedla.