REPORTÁŽ: Ochutnávka Rieslingov (Rebenhof Rieslingmanufaktur)

júl 29, 2017 09:49 · 5 minút čítania

Priznám sa, mám rád odrodu Rizling rýnsky. Takže keď mi prišla pozvánka na ochutnávku Rieslingov z oblasti Mosel od firmy Vyberané vína (špecializujúcej sa výhradne na import nemeckých Rieslingov), tak som ani trochu nezaváhal. Uskutočnila sa 20. júla 2017 v priestoroch bratislavskej Školy vína Beáty Vlnkovej (Na Kalvárii 7/A, Horský park) a niesla názov "Masterclass s vinárom a vinohradníkom Johannesom Schmitzom z vinárstva Rebenhof Rieslingmanufaktur".

Na úvod nás okrem milého privítania čakalo prekvapenie v podobe prvých degustačných vzoriek. Boli nimi totiž sekty z odrody Riesling vyrobené klasickou "šampanóznou" metódou, pri ktorej fermentácia a dozrievanie prebiehala priamo vo fľaši. Sekty Riesling Extra Brut (Zero) a Riesling Brut (oba ročník 2015, dry) boli krásne ovocito-šťavnaté a pekne naštartovali naše chuťové poháriky.

Ochutnávkou nás sprevádzal majiteľ vinárstva, vinár a vinohradník - Johannes Schmitz, ktorý vinárstvo Rebenhof Rieslingmanufaktur prevzal v roku 1986. Vinárstvo sa nachádza vo vinohradníckej obci Ürzig na strednej Mosele a bolo založené ako klasické malé rodinné vinárstvo v roku 1862. Na 9-tich hektároch pestujú iba odrodu Riesling, pričom vek ich vinohradov je pozoruhodný - od úplne mladých, až po viac ako storočné. Niektoré z nich sú aj na veľmi strmých svahoch, takže si vyžadujú iba ručné práce, bez použitia techniky.

Pán Schmitz nám popri hlavnej degustácii 13-tich vzoriek tichých Rieslingov (suchých, polosuchých, až polosladkých) prezradil, že podložie jeho vinohradov tvorí prevažne bridlica. A konkrétne bridlica sivá a červená. Sivá dáva jeho Rieslingom viac minerálnejšie tóny, tá červená skôr ovocitejšie. A naozaj to tak bolo. V celej degustačnej skladbe sa vo vínach striedal šťavnatý ovocitý charakter s tými minerálnejším. Chvíľami som nevedel, ktorý mi viac imponuje. Ale keďže ma bavili oba, tak som sa nimi nechal len unášať :-)

Zaujímavou skúsenosťou bola aj vertikálna degustácia Rieslingov, teda vín z rovnakého vinohradu, avšak z rôznych ročníkov. Napr. Rieslingu Ürziger Würzgarten Spätlese Feinherb z ročníka 2016, 2015 a 2014, ktoré nám ukázali, ako vína pána Schmitza dozrievajú časom na kráse. Nechcem tým haniť jeho mladšie ročníky, naopak, aj to boli krásne šťavnaté vínka, ktoré si viem predstaviť popíjať napr. počas letných večerov. Ale ako viem z vlastnej skúsenosti, "ryňákom" jednoducho svedčí dlhšie nazrievanie, a ukázali to aj jeho vína.

"Čerešničkou na torte" bola záverečná vzorka polosladkého Rieslingu (Ürziger Würzgarten Grand Ley Spätlese) z ročníka 2014. K nemu nám ponúkli originálny moselský jablkový koláč, ktorý pekne ladil s chuťami vína. Naozaj pekný záver výnimočného večera. Len dúfam, že sa mi podarí si takýto večer čoskoro vychutnať aj priamo v Moseli :-)


Vinárstvo Rebenhof Rieslingmanufaktur má niektoré vína označené aj značkou GG (Grosses Gewächs), čo je najvyššia klasifikácia suchého vína udeľovaná pre nemeckých vinárov, ktorí sú členmi v združeniach Verbandes Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter (V.D.P.) alebo Bernkasteler Ring. Je to niečo ako francúszke Grand Cru, pričom v Nemecku je toto označenie ešte prísnejšie, resp. nemá toľko výnimiek. Vo vinohradníckej oblasti Mosel môže označenie GG dostať iba to suché víno, ktoré je vyrobené z hrozna, ktoré rastie v dlhodobo sledovanej vinici v dobrej kondícii, vo svahu, v presne určenej expozícii, hrozno má dlhodobo vysoké kvalitatívne parametre a môže byť iba z odrody Riesling (vo vinohradníckej oblasti Franken napríklad aj z odrody Silvaner). Mušt musí mať zrelosť minimálne ako "neskorý zber" (Spätlese) a všetka práca okolo vinohradu, vína, jeho školenie a vinifikácia, musia byť vykonávané iba ručne a tradičnými postupmi. Maximálna povolená výťažnosť je 50 hl muštu z jedného hektára vinohradu. Celý vegetačný rok, zber a aj školenie vína je pod auditom komisie. V chuti musí mať toto víno jasné parametre a senzoriku suchého vína. Senzorické hodnotenie vína preveruje pred uvedením na trh 8-členná komisia. Najskoršie uvedenie takéhoto "GG" vína na trh je 1. augusta nasledujúceho roku po vinobraní.


Viac fotiek z ochutnávky nájdete vo fotogalérii na našej FB stránke >>

(29.7.2017)
-----------------------------
text a foto: Ivan Záleský


Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.