Asociácia somelierov Slovenskej republiky zorganizovala 9. februára 2017 pre svojich členov ochutnávku vín mladého vinárstva ORGANIC zo Strekova. Uskutočnila sa v degustačných priestoroch penziónu Karolína v Slovenskom Grobe.

A keďže je náš portál KamZaVinom.sk členom a zároveň aj mediálnym partnerom asociácie, tak som rád prijal ich pozvanie a tejto ochutnávky sa zúčastnil.

Degustáciou nás sprevádzali traja páni - Radovan Jurkovič, Ján Kovács (zakladatelia) a Štefan Kasnyik, ktorý je pivničným majstrom vinárstva. Už v úvode ma zaujali informáciou, že budeme ochutnávať vína, do ktorých nie sú pridávané žiadne siričitany, a že sú vyrobené výlučne z hrozna z ich vlastných vinohradov (cca 2 hektáre), o ktoré sa majitelia starajú výhradne biodynamickým spôsobom. Čiže na ošetrovanie viniča nepoužívajú chemikálie, nechávajú v podstate (takmer) všetko na prírodu. A ak robia postreky, tak len prírodnými látkami (vodou, v ktorej sú vylúhované bylinné "čaje"), a aj to iba v presne stanovených cykloch (napr. podľa fáz mesiaca).


Samotná výroba vín sa opiera najmä o dlhoročné skúsenosti Štefana Kasnyika (na fotke vľavo), ktorý je považovaný aj za revolucionára naturálneho vína na Slovensku. Je jedným z vinárov, ktorí túto "naturálnu" cestu v Strekove v podstate naštartovali. Avšak on sám išiel ešte ďalej a naplno rozvíjal biodynamický spôsob vinohradníctva a vinárstva podľa učenia Dr. Rudolfa Steinera. A to aj napriek svojmu zdravotnému hendikepu po prekonaní mozgovej príhody, ktorá ho akoby ešte viac vyburcovala k odhodlaniu držať sa svojej "biodynamickej cesty".

Presvedčenie robiť prírodné vína touto formou je cítiť aj z rozprávania zakladateľov vinárstva. A jedného z nich, pána Jurkoviča, sme sa po degustácii spýtali:


Kedy vzniklo vaše vinárstvo?

Ja pôsobím vo vinárstve od roku 2012. Založili sme ho v podstate spontánne s Jánom Kovácsom a Štefanom Kasnyikom, keď sme spolu na jednej akcii ochutnali dobré vína a zistili, že sa dajú robiť aj iným, ako klasickým spôsobom. Tam vzniklo aj naše presvedčenie, že víno je nápoj, pri ktorom sa zvykne hovoriť "Nazdravie", a my chceme, aby to bolo naozaj na zdravie. A to sa dá iba vtedy, ak máte naturálnu technológiu, teda že je to víno robené bez chemických prípravkov. A ani v budúcnosti nedovolíme, aby nám niekto "práškoval" chémiou vinohrady. Alebo aby behal po viniciach traktor či benzínová kosačka, ale aby sa o vinohrad starali ľudia a používali pri tom kone. Dokonca aj keď priväzujeme vinič o kolíky, tak len ekologickými špagátmi, ktoré sú náročnejšie, lebo ich treba dva až trikrát do roka znova priväzovať. Je to proste náročné na ručnú prácu, ale je to krásna vec a naše hobby.


"Nekonzervujete" vaše vína siričitanmi. Ako dlho ale potom vydržia?

Áno, nepridávame ich, a preto sú aj tieto vína zdravšie. Obsah prirodzeného SO2 máme maximálne 16 - 18 mg/l. To sú naozaj minimálne hodnoty, pretože vieme, že v niektorých vínach na našom trhu dosahuje 400 mg/l a viac. Čo sa týka stabilnosti vína, tú testujem aj sám na sebe :-). Nechám napríklad po otvorení víno mesiac v chladničke, potom ho znova otvorím a konštatujem, že je v poriadku, dokonca niekedy aj lepšie. A teraz sme prešli aj na sklenené uzávery, pri ktorých je to opätovné uzatváranie vína ešte jednoduchšie.


Spomínali ste počas ochutnávky, že ste už zaznamenali aj medzinárodné úspechy.

Ano, zúčastnili sme sa už viacerých podujatí. Na jednej súťaži organických vín v Taliansku (Vicenza) to dokonca prebieha tak, že vám zoberú fľašu vína do "labáku" a pokiaľ nebude mať jeho testy v poriadku, tak vám to víno do súťaže ani nezaradia. Preto už účasť na týchto festivaloch je v podstate zárukou kvality vína. Podmienkou je aj to, že 100% použitého hrozna musí pochádzať z vlastných vinohradov, ktoré sú v BIO, organickom alebo biodynamickom režime, je zakázané používanie pesticídov a umelých hnojív či industriálnych postupov, alebo že hrozno musí byť zbierané iba ručne, a pod. A na výstavách organických vín sa väčšinou medaily nerozdávajú, pretože ich chuťová rôznorodosť je obrovská. Ale v Prahe, v roku 2014, sme na Salóne oranžových vín dosiahli výrazný úspech, keď sme prezentovali Cuvée Marie Vallis Albus 2012. Toto víno malo najmenej SO2 zo všetkých prezentovaných vín a dosahovalo iba 3,5 mg/l. Týmto sme si vyslúžili aj uznanie jednej z najslávnejších osobností vo svete naturálnych vín, pani Isabelle Legeron, ktorá nás pravidelne pozýva na výstavu RAW Wine do Londýna, ktorá je jednou z najprestížnejších akcií v tomto svete naturálnych vín.


A ako mi vína chutili? Mňa osobne zaujali biele vína, teda vlastne oranžové :-). Napr. Strekovské cuvée 2016 (Rizling vlašský + rýnsky + Rulandské biele + Veltlínske zelené), ktoré bolo veľmi extraktívne, s výraznými ovocitými až medovinkovými tónmi nielen v aróme, ale aj v jeho dlhej dochuti. (Toto víno má však momentálne jeden hendikep - nie je ešte v predaji :-). Zistil som ale, že aktuálnou náhradou zaň by mala byť už čoskoro jeho staršia verzia z ročníka 2015.) No a ešte dodám, že pre všetky degustované vína, aj tie červené, bola príznačná výrazná kyselinka, ktorá však väčšinou nepôsobila rušivo, ale príjemne, šťavnato.

Podľa mňa to nie sú síce vína pre začínajúcich "vínomilcov", skôr pre tých pokročilejších, ale ak budete mať príležitosť, určite tieto alebo iné podobné prírodné vína vyskúšajte. Minimálne preto, aby ste vedeli, ako chutí slovenské (biodynamické) víno bez siričitanov. Teda bez tých pridávaných, pretože siričitany sa vo víne tvoria aj prirodzene.


(17.2.2017)
-----------------------------  

text a foto: Ivan Záleský