Rok z pohľadu vinára: zastrkovanie letorastov, redukcia a zber úrody

október 20, 2021 01:14 · 5 minút čítania

V nasledujúcich videách, ktoré zachytávajú rok z pohľadu vinárov z Malokarpatskej oblasti, sa dozviete o zastrkovaní letorastov, redukcii úrody a o zbere hrozna.


Zastrkovanie letorastov

Slnečné lúče majú pre vinnú révu blahodárny účinok. Ideálne je, ak dopadajú rovnomerne na listovú stenu počas celej doby vegetácie. Potom sa vinár môže tešiť na kvalitné bobule hrozna. Vinohradník je v podstate architekt – dokáže tvarovať vinič tak, aby zastrkovaním a vylamovaním letorastov dosiahol silu, rast a vzdušnosť viničového kra. Letorast jednoducho vloží medzi dvojdrôtie, ak je treba zachytí ho aj viazacou páskou. Zastrkovanie robí na pokračovanie, vždy keď vinič povyrastie. Vo fáze, keď prerastie opornú konštrukciu sa už vrcholy letorastov skracujú. Spolu so zastrkovaním treba nadbytočné letorasty povylamovať a zbaviť listov aj okolie strapcov. 

Niektorí vinári odlisťujú vinič len z východnej strany vinice, aby slnko pri putovaní na západ strapec nespálilo a bobule si uchovali správnu farbu a aromatickú štruktúru. Odlistenie strapcov vo vinici je veda, pri ktorej vinohradníci veľa diskutujú a každý má overený postup. „V modranskom vinohrade Šarkaperky na rýnsko-hessenskom vedení pestujeme Dievčie hrozno, čiže Modranskú Leánku, a zakladáme letorasty, alebo ako sa v Modre hovorí „zastrkujeme.“ Robíme to kvôli tomu, aby sme dali viniču ten správny smer. Zakladáme za drôty, odstraňujeme zálistky a nepotrebnú zelenú hmotu, aby sme podporili rast a kvalitu strapcov.“ - vysvetľuje Tomáš Klimko z vinárstva Modran Klimko wine.


Redukcia úrody

Vyššiu kvalitu hrozna vedia vinohradníci docieliť redukciou úrody. Vinár jednoducho odstrihne niektoré strapce hrozna a iné ponechá. Tie potom postupne dozrievajú, majú koncentrovanejší cukor, kyseliny aj aromatické látky. Reguláciu násady plodov je vhodné urobiť vždy, keď sú na letoraste viac ako dva strapce. Ideálne načasovanie je medzi "hráškovatením" bobúľ a uzatváraním strapcov až do zmäknutia bobúľ. V niektorých vinárstvach z odstránených strapcov hrozna vyrábajú niečo, čo sa podobá citrónovej šťave a používajú toto prírodné okyslovadlo do šalátov a zeleniny. S redukciou úrody hrozna vinári experimentujú. Skúšajú aká najvyššia kvalita hrozna a jeho vyzretosť sa dá docieliť v závislosti od miesta, kde vinič rastie, odrody a ročníka. Vo všeobecnosti platí, že na kroch viniča je vhodné ponechať vždy len taký počet strapcov, aký je listová plocha schopná bez problémov zásobovať asimilátmi a koreňová sústava konkrétneho kra vodou a živinami. 

„Vo vinohradníckom hone Plázle odstraňujeme násady plodov, resp. redukujeme úrodu strapcov. A robíme to z toho dôvodu, aby strapce, ktoré na kry zostanú, mali redukovanejší cukor, kyseliny a aromatické látky, a tým získame vyššiu kvalitu hrozna.“ - dodáva Peter Juran z vinárstva Juran z Modry.


Zber hrozna

Koncom leta alebo začiatkom jesene sa z vinohradov ozýva vrava, často smiech a spomedzi listov viniča vykúkajú opálené tváre ľudí, ktorí prišli pomôcť oberať hrozno. Často sú to členovia rodiny vinára, kamaráti, ale aj brigádnici a dobrovoľníci, pre ktorých je oberačka zážitok. Zber hrozna je v rámci vinohradníckeho roka niečo ako vytúžený vrchol, resp. jeden z významných míľnikov. Ďalším je azda fľašovanie a posledným samotná degustácia. Pred oberačkou sa vinári prechádzajú vinicami, kontrolujú zdravotný stav hrozna a merajú cukornatosť. Odháňajú svojich večných nepriateľov - škorce a modlia sa, aby dobré počasie na oberačku vydržalo. "Kampaň" - ako zvyknú oberačku volať, sa začína už v júli a končí sa aj v januári zberom zamrznutých bobúľ na výrobu ľadových vín. Záleží na odrode, pôdnom podloží, zdravotnom stave hrozna a jeho zrelosti. Veľké vinárstva zberajú hrozno mechanicky, pomocou kombajnu, malí vinári si vyhrnú rukávy a oberajú ručne. Je to síce prácne, ale šetrné k hroznu - nedochádza k jeho mechanickému poškodeniu a prípadnej oxidácii. 

„Nachádzame sa v Modre, lokalita Hliny, vinohrad Šnaudy. Dnes ručným zberom oberáme odrodu Tramín červený do 300 kilových bední, ktoré sa následne odvážajú do vinárstva v Šenkviciach na spracovanie.“ - hovorí vo videu Peter Fitz z vinárstva Carpate Diem.

zdroj: OOCR Malé Karpaty
foto/video: Marek Dvorak Photographer


Kúpou vína z Malokarpatského regiónu pomáhate vinárskym rodinám zachovávať vinohradnícko-vinársku tradíciu v najstaršej a najrozsiahlejšej vinohradníckej oblasti na Slovensku.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. 


Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.