—
júl 24, 2020 09:06 · 3 minúty čítania
ako vzniká víno, články o víne, fľašovacia linka, fľašovanie vín, spoznávame víno, výroba vína, vzdelávanie o víne
Práca vinára je celoročný a náročný proces. O tom ste sa na našich stránkach mali možnosť už niekoľkokrát presvedčiť. Ani v letných mesiacoch sa nekončí a okrem zelených prác vo vinohradoch sa musí vinárstvo pripraviť na novú "kampaň", teda zber a spracovanie hrozna ďalšieho ročníka. K tomuto procesu patrí aj fľašovanie vín, vďaka ktorému sa v nerezových nádobách či drevených sudoch uvoľní miesto pre nové vína.
Väčšie vinárstva majú k dispozícii vlastné fľašovacie linky:
Fľašovacia linka vo vinárstve KARPATSKÁ PERLA
Fľašovacia linka v Zámockom vinárstve
Menší vinári si tiež radi vypomôžu technológiou, aby nemuseli fľašovať ručne, a objednávajú si tzv. mobilné fľašovacie linky. Ide v podstate o linku umiestnenú na prívese kamióna, ktorá sa pristaví k vinárskej pivnici.
Oba spôsoby fľašovania však majú rovnaký postup:
Ako vidíte, už len samotný proces fľašovania je náročný. Keď si teda najbližšie otvoríte fľašu poctivého slovenského vínka, tak si spomeňte aj na to, koľko práce bolo nutnej, aby sa urodilo hrozno, aby sa z vinohradu dopravilo do vinárstva, aby z neho vzniklo víno a potom dostalo do fľaše, ktorú práve pijete.
Tak NAZDRAVIE všetkým vinárom!