Šumivé vína Malých Karpát – doplnok i overená tradícia

apríl 4, 2019 02:43 · 7 minút čítania

Nedávno sme písali o výrobe šumivých vín. Keďže vás táto téma zaujala a chceli ste sa dozvedieť viac o tom, ako a aké šumivé vína sa robia u nás, oslovili sme s touto otázkou priamo vinárov.

Jedným z nich je Ján Hacaj z Pezinka, ktorý sa výrobe šumivých vín venuje dlhodobo – konkrétne výrobe tradičnou (šampanskou) metódou. „Z mojich skúseností vyplýva, že pre naše slovenské šumivé vína sú obzvlášť vhodné odrody ako Chardonnay, Burgundské modré, Rizling vlašský, Rizling rýnsky či Veltlínske zelené.“ – prezradil nám pán Hacaj. „Ja tvorím vína v Malých Karpatoch. Vďaka ich výnimočnému pôdno-klimatickému potenciálu má výroba šumivých vín práve v tejto oblasti bohatú tradíciu. Pred znárodňovaním v roku 1948 bolo v Bratislave a okolí takmer 20 súkromných výrobcov. V našom rodinnom vinárstve sú tieto vína hlavným sortimentom už vyše 10 rokov. No treba dodať, že hlavným sortimentom sa môžu stať iba u niekoľkých malých firiem, inak majú perspektívu iba ako doplnok k sortimentu tichých vín.“

Jeho slová potvrdil aj známy enológ a vinár Roman Janoušek zo Zámockého vinárstva v Pezinku - „Tak ako v Champagne, tak i na Slovensku sú na šumivé vína vhodnými odrodami Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Som však presvedčený, že odrody Pinot blanc a Rizling rýnsky sú na sekt v našich podmienkach vhodné taktiež. Pre väčšinu vinárov sú šumivé vína doplnkom, no z nášho pohľadu sú dobrou cestou ako sa brániť voči nátlaku talianskeho Prosecca, ktoré mnohokrát ani originálnym Proseccom nie je. Na Slovensku vieme vyrobiť kvalitné šumivé víno, a preto by sme mali ľuďom vedieť ponúknuť aj naše slovenské bublinky.“

Fedor Malík ml., malý vinár z Modry si myslí, že na slovenské šumivé vína sú vhodné najmä odrody s dostatkom kyselín, ktoré sú ľahko lisovateľné. „Za našu skoro 10-ročnú históriu experimentovania so sektami sme vyskúšali spracovať tradičnou metódou skoro všetky odrody z našich vinohradov a do ďalšieho desaťročia postupujú odrody Pinot blanc, Pinot gris, Frankovka modrá, Chardonnay, Rizling vlašský a Rizling rýnsky.“ – povedal Fedor Malík, ml., ktorý zastáva rovnaký názor k téme budúcnosti šumivých vín na Slovensku, ako jeho kolegovia - „Sekty budú vždy iba doplnkom. Zastúpenie na Slovensku bude kopírovať celosvetový podiel oproti tichým vínam, a ako už súčasnosť naznačuje, všetky špičkové vinárstva budú mať v portfóliu jednu, dve vzorky sektov. Pôjde však väčšinou o zákazkovú výrobu, pretože výroba je spojená s väčším rizikom, je priestorovo a logisticky náročnejšia, ale hlavne vyžaduje kontrolu nad vlastným hroznom. Vinárstiev s takouto vybavenosťou a možnosťami je na Slovensku ako šafránu, preto odhadujem, že frekvencia vzniku vinárstva so sektom ako hlavným sortimentom bude tak jedno za desať rokov.“

V Malých Karpatoch sa však nerobia len šumivé vína vyrábané náročnejšou a zároveň nákladnejšou tradičnou metódou. Nájdeme tu aj vína „jednoduchšie“, určené na bežné popíjanie s priateľmi, ktoré sú zaujímavejšie aj nižšou cenovkou.

A čo nám teda vinári z Malých Karpát zo svojho sortimentu odporučili?


HACAJ s.r.o. (Pezinok)

Názov vína: RULANDSKÉ MODRÉ 2014 - BRUT – pestovateľský sekt – biely (BLANC de NOIR)
Použitá odroda/odrody: Rulandské modré 2014
Použitá metóda výroby: Méthode traditionnelle
Popis výroby: Pestovateľský sekt“ je najvyššou kategóriou spomedzi šumivých vín. Podmienkou jeho certifikácie je, že výrobca si musí celý postup od pestovania hrozna až po finálny výrobok realizovať sám. Tento výnimočný sekt bol vyrobený obzvlášť šetrným lisovaním celých strapcov hrozna Burgundské modré pri veľmi nízkom tlaku, čím bol získaný biely mušt. Po primárnej riadenej fermentácii prebehlo jablčno-mliečne kvasenie. Základné víno bolo stabilizované fyzikálnymi metódami (vymrazovanie) a krášlené prírodnými preparátmi. Plnené do fliaš bolo s tirážnym likérom v marci 2015, po manuálnom striasaní v A-stojanoch prebehla degoržácia v decembri 2018, takže celková dĺžka zrenia na kvasničných kaloch bola 45 mesiacov.
Senzorický opis vína: Vďaka dlhodobej autolýze kvasiniek prevláda vo vôni i chuti výrazný ležiacky buket (terciárna aróma) typický pre šampanskú technológiu. Prejavuje sa výraznou biskvitovou dochuťou, orieškovými tónmi doplnenými vôňou a chuťou odležanej šťavy zelených jabĺk a medu. Sekt je vhodný predovšetkým ako prípitok pri výnimočných udalostiach, ako aperitív a hodí sa tiež k predjedlám s kaviárom, popr. k ľahším jedlám z hydiny a rýb a vďaka výraznej a plnej chuti spôsobenej autolýzou kvasiniek aj k ťažším a pikantnejším jedlám. Podávame ho vychladené na 6 - 8 °C. Zrecí potenciál: 8 rokov.


Zámocké vinárstvo (Pezinok)

Názov vína: Sekt OPUS brut 2017
Použitá odroda/odrody: Pinot blanc
Použitá metóda výroby: Méthode traditionnelle
Popis výroby: 12 mesiacov zrenia na kaloch
Senzorický opis vína: Biele šumivé víno čírej svetlozlatej s perzistentným perlením. Vo vôni pôsobí veľmi sviežo, môžeme v nej nájsť zelené jablko, hrušku a brioškový nádych. Chuť je stredne plná, opäť s tónmi zeleného jablka, jemnej limetky a biskvitu. Víno je predurčené na vyzrievanie vo fľaši.


Vinárstvo Fedor Malík a syn (Modra)

Názov vína: MODRAGNE 5
Použitá odroda/odrody: Frankovka modrá
Použitá metóda výroby: Méthode traditionnelle
Popis výroby: Tradičný pestovateľský sekt z odrody Frankovka modrá. Jemne lisované celé strapce, fermentácia „do sucha“, ročné zrenie na hrubých kvasniciach bez sírenia, fľašovanie do sektových fliaš a následná druhá fermentácia. 18-mesačné zrenie, ručná remuáž a degorzáž. Expedičný likér zodpovedajúci označeniu brut nature.
Senzorický opis vína: Jemná krémovo-jahôdková vôňa, šťavnatý jazýček a pevná ovocná dochuť.


Vinárstvo Korbaš (Bernolákovo)

Názov vína: Frizzante – rosé 2018
Použitá odroda/odrody: Frankovka modrá
Použitá metóda výroby: prídavok CO2 do tichého ružového vína
Senzorický opis vína: Malinovo ružová farba, vôňa jahodovo-čerešňová, s jemným náznakom jogurtu. Chuť je svieža, ovocná a šťavnatá, s primeraným perlením.


Vinárstvo Juraj Zápražný (Vinosady)

Názov vína: Frizzante Muškát žltý 2018
Použitá odroda/odrody: Muškát žltý
Použitá metóda výroby: sýtením CO2
Popis výroby: Mušt bol staticky chladom odkalený a následne fermentoval v nerezových cisternách.
Senzorický opis vína: Polosladké perlivé víno s atraktívnou odrodovou aromatikou tropického ovocia a medových plástov. Zlatistá farba s intenzívnym perlením.


text: Ivan Záleský


Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.