—
november 15, 2019 02:47 · 3 minúty čítania
články o víne, husacie hody, husacina, ľadové víno, miroslav jajcay, párovanie jedla a vína, slovenský grob, víno a husacina, víno a jedlo
Tento rok si skutočne chladné jesenné počasie dalo poriadne načas. Dnes už však jeseň stromy zahalila do krásnych farieb a nás do kabátov a šálov. K tomuto obdobiu okrem zbierania gaštanov a jesenných chrípok patrí aj jedna oveľa príjemnejšia tradícia. Je typická najmä pre Malokarpatskú oblasť. Ide samozrejme o husacinu a husacie hody. Túto tradíciu dodržiavame už po celé generácie a patrí medzi najobľúbenejšie radosti jesene, kedy sú stredobodom našej pozornosti pečená husacina, husacia pečienka, lokše, červená kapusta a samozrejme skvelé víno.
Už dávno v minulosti naši prapredkovia husi tradične konzumovali na Martina. Pramene hovoria dokonca o svätomartinských husiach, takže hodové slávnosti na Sv. Martina boli počiatkom tejto tradície. Jedna povesť hovorí, že Svätý Martin Tourský sa medzi husami v mladosti skrýval, keď jeho rímsky otec poslal vojakov, aby ho našli a priviedli späť do tábora. No a ony ho svojím gáganím vyzradili, a tak Svätý Martin neušiel otcovmu hnevu a putoval do väzenia. Tento čin nenechali dedinčania bez pomsty a husi sa tak ocitli na pekáči. Iná povesť hovorí, že neposedné húsky neustále rušili Svätého Martina pri kázni, a preto trpia na pekáči.
Vráťme sa však k hodom, k pečenej husacine a k vínu. Víno chuťovo pozdvihne a doplní jednotlivé chody. Aby bol výber vín naozaj správny, ponúkame vám odporúčania someliera Miroslava Jajcaya:
Veríme, že patríte medzi tých, ktorí túto gastronomickú tradíciu dodržiavate a aj tento rok si pochutnáte na skvelej husacine a na výbornom víne. Prajeme dobrú chuť.
TIP na husacie hody >>