—
marec 17, 2021 11:07 · 2 minúty čítania
jaro korbaš, limited edition, novinky z vinárstva, novinky zo slovenských vinárstiev, špeciálne vína, vína nazrievané v drevených sudoch, vinárstvo korbaš
Aj slovenskí vinári už pochopili, že si musia svojich zákazníkov hýčkať. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je napríklad výroba špeciálnych či limitovaných vín. Vo vinárstve Korbaš preto vznikla nová edícia LIMITED, pod ktorou nafľašovali dve suché vína - Pinot Blanc a Veltlínske zelené.
Obe vína majú spoločné to, že sú z ročníka 2018, a že kvasili aj zreli na jemných kaloch v drevených sudoch. Konkrétne u Pinotu Blanc limited edition to bolo 12 mesiacov v novom francúzskom dreve. Hrozno na toto víno pochádza z malokarpatskej Šalaperskej hory v Chorvátskom Grobe. Výsledné víno vás opantá svojimi senzorickými vlastnosťami - vôňou zrelého manga, krémovými tónmi, kokosom a omamnou aromatikou cédrového dreva. Jeho chuť je harmonická, svieža, medová, ľahko pikantná a dlhá.
Hrozno na Veltlínske zelené limited edition naopak pochádza z pezinských Greftov a kvasilo v špeciálnych sudoch z agátového a dubového dreva. Následne odpočívalo a zrelo 10 mesiacov na kvasničných kaloch. Jeho vôňa je extraktívna, bylinná, korenistá, no nájdete tu aj tóny zrelej hrušky a medu. Chuť je komplexná, štrukturovaná, dobre scelená a dlhá.
To, že naozaj ide o limitovanú edíciu potvrdzuje aj fakt, že z oboch vín bol vyrobený iba určitý počet fliaš (z Pinot blancu 1300 a Veltlínskeho 1000), pričom každá z nich je ručne číslovaná.
TIP vinára: Tieto vína si môžete pokojne aj odložiť a vychutnať si ich o pár rokov.