VÍNNY ZÁPISNÍK: Ružový “flight”, ktorý sa len tak nevidí

február 5, 2022 09:00 · 6 minút čítania

Slovenské ružové vína sa už niekoľko rokov vyhrievajú na výslní, zbierajú medaile doma i v zahraničí a tešia sa priazni konzumetov. Vďaka mojej práci vo vinárstve som mal nedávno možnosť spoznať ich potenciál priamo na vlastnej koži   

Ako to vlastne začalo?

Písal sa február roku 2020 a my sme sa vybrali ukázať naše vína do priamo do mekky ružových vín, do francúzskeho Cannes. Konal sa tam celosvetový festival ružových vín, popri ktorých bolo možné odprezentovať aj nejaké ďalšie vína. Zaujímali nás však predovšetkým nové ružové trendy, štýly a hlavne názory odborníkov na naše rosé, ktoré je bestsellerom z nášho portfólia. Mali sme tam možnosť ochutnať a porovnať desiatky roséčiek z celého sveta a vypočuť si názory ostatných na to naše. Bez okolkov môžeme povedať, že ľahký stredoeurópsky, ovocný „cool-climate“ štýl ružových vín fascinoval všetkých a znova potvrdil moje slová, že by sa Slovensko malo vo svete prezentovať ako „krajina ružových vín“. O tom však inokedy.

Rok aj pár mesiacov po tejto pozitívnej skúsenosti sme znova nadviazali na ružovú tému v podobe rozsiahlej internej degustácie takmer štyroch desiatok slovenských roséčiek z rôznych odrôd, oblastí a samozrejme výrobcov. Mal to byť akýsi prvý krok k rozšíreniu ponuky ružových vín a zisteniu potenciálov rôznych odrôd a hlavne novošľachtencov. Výsledok bol rozpačitý a zistili sme, že je veľmi náročné porovnávať neporovnateľné. Tým myslím štýly rôznych výrobcov, či vplyv rôznych oblastí a spôsobov vinifikácie. A takto nejak vznikla myšlienka, že ak chceme skutočne spoznať nové odrody v ružovej podobe, tak si ich musíme vyrobiť sami. Aby to však bolo aj zaujímavé, tak sme si dali za cieľ vyrobiť šesticu vín, ktoré budeme vedieť ponúknuť ako set namiešané v jednom kartóne. Tak sa aj stalo.

Napriek náročnému ročníku a mnohým peripetiám sa podarilo spracovať skvelú zostavu, v ktorej každé jedno víno má svoj osobitý charakter a jedinečné vlastnosti. Nie sú rovnaké a dokonca si ani nie sú podobné. V kolekcii sú tri suché vína, dve polosuché a jedno polosladké. Odrody typické pre výrobu ružových vín, ale aj také, s ktorými sa len tak každý deň nestretneme.

Suchý Pinot Meunier, Merlot a Nitria

Pinot Meunier, ako menej známy súrodenec Pinotu Noir, ukázal, prečo ho Francúzi tak radi využívajú  do bielych champagne. Nízka farebnosť ho predurčuje na výrobu klaretov, či ľahkých roséčiek. Dokonca aj ovocné spektrum v aromatike a chuti pripomína viac svetlé typy ovocia. Mirabelky, čerešne, či šípky. Merlot sa predviedol v plnej kráse a ukázal koľko prenádhernej ovocnosti dokáže v ružovej podobe ponúknuť. Lesné jahody, granátové jablko, červené egreše, či malinový puding. To všetko naštartuje chuťové poháriky a nebudete vedieť odolať. Nitria prekvapila dvakrát. Nerátali sme už s ňou, lebo tá, ktorú sme mali rezervovanú vybehla za pár dni s cukrom až do výberu z hrozna, avšak na poslednú chvíľu sa objavila ponuka s ukážkovými parametrami, priamo z malého strekovského vinohradu. Druhýkrát prekvapila v pohári. Čierne ríbezle, červený grep a kúsok roztlačeného ríbezľového lístka v aromatike dávali tušiť už počas kvasenia niečo jedinečné. Aj sa tak stalo a Nitria, ako jeden z mála slovenských novošľachtencov dáva nádej, že aj nové slovenské odrody budú vedieť obohatiť ružový vínny svet. 

Polosuché kabernety

Áno, Cabernet sauvignon je na papieri taká povinná jazda, ale keď k nemu privoniate... tak je to tam. Čerstvé zrelé jahody so šlahačkou, malinovým cukríkom a sladkou čiernou ríbezľou v závere. Pikantná kyselinka, štipka zvyškového cukru, veľa jahôd a výrazná, expresívna chuť, ktorá si žiada ďalší a ďalší dúšok. V kontraste k nemu prichádza jeho konzervatívnejší brat Cabernet franc. A toto je iná liga. Dospelý, zrelý, svetový. Zrelá jahoda, čerstvé figy, jemný punčový tón, ružové lupene a štipka korenia z aromatiky prechádzajú aj do mimoriadne komplexnej chute. Víno s bohatou minerálnou textúrou, decentnou ovocnosťou a eleganciou, ktoré nápadne pripomína veľké, známe provensálske roséčka. 

Na záver flightu odporúčam Dunaj. Nielen kvôli tomu, že je v ňom najviac zvyškového cukru, ale aj pre to, aby pominula tá prvotná nedočkavosť a trocha sa nasýtili chuťové poháriky. Jeho osobitosť najlepšie pochopíte až pri pomalom a kľudnom prechutnávaní. Vo vôni je plný zrelého ovocia, malín, sladkých černíc a červených letných hrušiek. V chuti guľatý, ale stále živý a iskrivý vďaka prirodzenej kyselinke, ktorú si zachoval. 

A ktoré je NAJ?

Asi toto je tá najčastejšia otázka v spleti ružových myšlienok. Ku každému z týchto vín by sme vedeli priradiť nejaké to „naj“. Najjemnejší, najovocnejší, najatraktívnejší, najprekvapivejší, najelegantnejší, najtajomnejší... Ale prezradím vám, že mojim favorit sa stal ten, v ktorom sa skrýva malá štipka exotiky. 


autor: Peter Kecskés
Brand Ambasador vinárstva Chateau Rúbaň | Somelier profesionál, bývalý Viceprezident ASSR | Držiteľ Certifikátu Senzorického Posudzovateľa Expert


Ochutnajte jedinečnú kolekciu ružových vín s názvom
- Chateau Rúbaň Rosé Selection 2021 -Šesť rôznych odrôd, šesť ružových vín. Z jedného ročníka, z jedného vinárstva 
a s rukopisom jedného vinára. Kolekcia, ktorá zaujme a poteší všetkých milovníkov ružových vín 
a každého, kto rád objavuje a porovnáva.

Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.