Zo zápisníka someliéra

— Boris Kapusta

január 10, 2025 10:04 · 4 minúty čítania

Objavovanie dokonalých kombinácií chutí

Keď človek začne experimentovať s degustáciou vína, zdokonaľuje svoje vnímanie chutí, praktizuje dýchanie(z minulého článku) a skúša nové kombinácie jedál a vín, nevyhnutne sa dostane k výberom, ktoré mu sedia najviac. Z tohto dôvodu som sa rozhodol podeliť o niekoľko párovaní, ktoré sú mi obzvlášť blízke.  Niektoré z nich sú osvedčené klasiky, iné som zas len pred nedávnom objavil. 

Delikátne spojenia chutí

  1.  Bonbóny Alana Ducassa z Paríža a Pedro Ximenéz Nectar od Gonzalez Byass
    Tento sladký skvost je doslova balzamom na dušu. Ak nemáte po ruke bonbóny, vanilková zmrzlina vás nesklame – vytvára podobne nezabudnuteľnú harmóniu s touto sherry.
       
  2. Rillettes z kačacieho mäsa a Sauternes od Castelnau de Suduiraut 2010 
    Sladké tóny tohto vína zvýrazňujú lahodnú orieškovú dochuť. Rillettes síce znie naškorobene, no stále je to len kačacia paštéta, ktorú vieme kúpiť aj v supermarkete. Skúšal som aj alternatívy ako Grenache Blanc či ľahké Bordeaux, ale Sauternes jednoznačne víťazí. V slovenskom zastúpení by som zvolil 5 putňový Tokaj bez ďalšieho váhania.

Pre milovníkov ľahkých chutí

  1. Sushi a rakúsky Veltlín Zelený
    Čerstvé, svieže chute sushi sa nádherne prelínajú s jemnými ovocnými tónmi dvojročného Veltlínu. Ak preferujete niečo viac slávnostné, mladé šampanské je rovnako vynikajúcou voľbou. Skúste aj rebelskú verziu s oranžovým vínom. Umocní Váš zážitok zo sushi.
       
  2. Šunka Ibérico, Prosciutto a Beaujolais 
    K jemne soleným delikatesám, ako sú šunky Ibérico alebo Prosciutto, sa dokonale hodí ovocné Beaujolais alebo suché španielske sherry. Rovnako nám postačí aj ľahké červeného víno s ovocnými tónmi, no bez výrazných tanínov. Týmto spôsobom odštartujeme večierok na úrovni a peňaženku to tiež nezabolí.

Pre jednoduché a elegantné zážitky

  1. Neúdené kravské syrové nite a Breslava 2022 z vinárstva Masaryk
    Nenáročná, no harmonická kombinácia osloví každého, kto ocení ľahkosť a jemnosť.
       
  2. Ruby čokoláda a Pán Ali 2023 od Samuela Hacaja 
    Jemné tóny červeného ovocia ruby čokolády a čerstvosť jahôd z pet nat-ových bubliniek si budú pritakávať. Kombináciu doprajte svojej polovičke na Valentína :)

Súhra elegancie

  1. Kozí syr a novozélandský Sauvignon Blanc    
    Jemná textúra kozích syrov svedčí aromatike novozélanských sauvignonov. Pre nováčikov kozích syrov odporúčam mať pripravený v mištičke niekde bokom mandarínkový džem.
       
  2. Čokoládový ganache a Merlot Superior 2020 od Zalaba Winery
    Pre tých, čo si myslia, že čokoládu možno kombinovať len so sladkými vínami, táto kombinácia prináša osviežujúci pohľad. Ak máte možnosť, vyskúšajte aj francúzsky Moulin Pey Labrie 2011.    

Nadčasové klasiky

  1. Hovädzí steak a Bordeaux Grand Cru Classé
    Táto kombinácia spája štruktúrované mäso s plným telom červeného vína. Ak by sme chceli ísť mimo vín z Bordeaux, zvoľte frankovku ročníka 2006 od Fundus Regius alebo Rioja Grand Reserva 2005 od Muga. Tiež Vám prinesú radosť. Dokonale doplnené omáčkou demi-glace a chrumkavou zeleninou.
       
  2. Kačacia pečeň a sekt Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 
    Na panvici pripravená pečienka si bude rozumieť s pyré z kompótu hrušiek. Feteasca regala zas podporí aromatikou.

Záver

Každé párovanie je pozvánkou na objavovanie a hranie sa s chuťami. Netreba byť vždy detailista – občas stačí experimentovať s dostupnými produktmi a nechať sa viesť vlastnými preferenciami. V konečnom dôsledku je dôležité si celý zážitok naplno vychutnať.

P.S. kto by nevedel kde produkty zohnať, poradíme!

Chcete novinky o víne a vinárskych podujatiach?

Záleží nám na ochrane Vašich osobných údajov. Prečítajte si podmienky ochrany osobných údajov.

Na prispôsobenie obsahu, reklám a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Potvrďte prosím ich používanie.