—
január 6, 2018 03:34 · 4 minúty čítania
Odrodu tohto mena poznajú aj vinárski laici. Pokiaľ by sa však medzi čitateľmi našiel úplný vinársky novorodenec, pripomenieme základný fakt, že ide o víno červené. Hodí sa takmer na každú príležitosť. Príjemne sa pije, pretože má nekomplikovanú chuť a patrí na stupnici intenzity červených vín do strednej tiedy – t.j. nie je ani plané, ani príliš intenzívne.
Obvyklá charakteristika, ktorú si vypočujete od viac či menej zdatných milovníkov vína: Ide o svieže ovocné víno, ktoré nie je tak agresívne ako Cabernet Savignon, má sýtu farbu a v jeho tónoch pocítite chuť aj vôňu čiernej čerešne, čokolády, sušených sliviek aj cédru.
Preklad pre úplných laikov: Dobre 😎
Podobne ako mnoho iných červených vín, aj Merlot sa výborne hodí k mäsu. Najmä k morke, bravčovému, koreňovej zelenine dusenému hovädziemu či sezónnym zimným šalátom. Nevýrazne bude pôsobiť s pikantnými pokrmami. Aj v prípade, že patríte medzi bylinožravce a dávate prednosť ľahkým listovým šalátom, Merlot radšej vynechajte.
Merlot sa výborne hodí nielen do pohára, ale aj do kuchyne. Ak ho použijete pri varení, nič nepokazíte. Vďaka svojej chuti, ktorá nikdy neurazí a iné chute neprebije, sa výborne hodí k príprave vynikajúceho duseného mäsa, alebo do guľášu. Kulinárski špekulanti ho môžu použiť k príprave skvelých dezertov, ako sú napríklad karamelizované hrušky s vínnou omáčkou, či vínne sorbety.
Recept na skúšku
Ak vám zostala nedopitá fľaštička merlotu a máte chuť trochu experimentovať, môžete vyskúšať napríklad recept na skvelú omáčku, ktorá sa výborne hodí k pečenému mäsu.
Ingrediencie:
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky cukru
- 3 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 1 šálka na drobno nasekanej cibule
- 3 lyžice masla
- 2 šálky Merlotu
- 2 šálky silného hovädzieho alebo teľacieho vývaru
Povarte vodu s cukrom, kým sa cukor celkom nerozpustí a zmes neskaramelizuje do zlata. Odstráňte hrniec z plameňa a opatrne pridajte ocot. Poriadne rozmiešajte a na miernom plameni povarte za stáleho miešania asi 3 minúty. Na masle osmažte cibuľu do zlata. Pridajte víno a na miernom plameni varte asi 15 minút, kým sa tekutina nezredukuje asi na polovicu. Pridajte vývar a znova povarte, kým sa zmes nezredukuje asi o tretinu. Odstráňte z plameňa. Pridajte hotový karamel a dobre rozmiešajte. Omáčka v chladničke vydrží aj niekoľko dní. Dobrú chuť...