Vinárstvo HACAJ

Korene rodinnej firmy HACAJ siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Generácie predkov sa okrem vinohradníctva zaoberajú aj výrobou sudov a lisov na hrozno. V roku 1994 začína Ján Hacaj s otcom Vladimírom a tetou Paulínou s obnovou pivničného hospodárstva a produkciou hrozna z vrátených vinohradov. V roku 2000 sa do rodinnej firmy zapája aj Vladimír Hacaj ml.

V súčasnosti pestuje firma hrozno vo vinohradoch v oblasti Pezinka, Modry a Sv. Jura. Zameriava sa na výrobu akostných odrodových vín a vín s prívlastkom produkovaných skĺbením tradičných postupov s novými technológiami riadenej fermentácie.

Špecialitou firmy je výroba šumivých vín klasickou šampanskou technológiou druhotného kvasenia priamo vo fľaši, pričom všetky technologické operácie sú robené ručne. Ako jediná firma na Slovensku vyrába najvyššiu kategóriu šumivých vín – pestovateľské sekty.

Podstatná časť výroby šumivého vína je sústredená do vyše 300 rokov starej Vínnej pivnice HACAJ v Pezinku na Štefánikovej ul. 21, ktorá je zároveň aj centrálnym skladom na distribúciu všetkých produktov firmy.

Firma HACAJ dodáva svoje výrobky len do vybraných vinoték a gastro-zariadení priamo, alebo prostredníctvom distribútorov.

Spoločnosť HACAJ poskytuje služby cestovného ruchu v rámci vínnej turistiky v historických priestoroch vyše 300 rokov starej Vínnej pivnice HACAJ v Pezinku na Štefánikovej ul. 21. Tieto priestory slúžia okrem výroby šumivého vína aj na ochutnávky vín spojené s regionálnou gastronómiou.