—
február 14, 2018 06:53 · 2 minúty čítania
12. – 13. februára 2018 zorganizovala Asociácia somelierov SR (ASSR) workshop pre somelierov-juniorov a ich učiteľov. A my sme boli pri tom.
Prvý deň sa lektori workshopu - Miroslav Jajcay (somelier a viceprezident ASSR) a Libor Nazarčuk (somelier a člen predstavenstva Asociácie somelierov ČR) zamerali na prípravu študentov na somelierske súťaže. Najmä na to, ako čo najlepšie zvládnuť písomné testy, alebo ako správne hodnotiť a popisovať vína (ich farbu, aromatiku, chuť,...) - tzv. senzoricky ohodnotiť vína. Po ich prezentáciách nasledovala degustácia vín zo Zámockého vinárstva z Pezinka, ktorú viedol ich tvorca - Roman Janoušek. Po večeri sa účastníci workshopu presunuli do vínnej pivnice penziónu Karolína (v Slovenskom Grobe), kde sa tento workshop uskutočnil, a kde spoznali ďalšie vína z rôznych kútov sveta.
Na druhý deň sa workshop presunul do Šenkvíc, do vinárstva Karpatská perla, v ktorom mali študenti možnosť vidieť nielen jeho priestory a technológie, ale aj spoznať a porozprávať sa s jeho majiteľmi, či ochutnať ich vína.
Po skončení workshopu sme debatovali s budúcimi someliermi a ich pedagógmi a všetci sa zhodli na tom, že tieto dva dni boli pre nich úžasným zážitkom. Veríme teda, že aj vďaka tejto aktivite ASSR vyrastie ďalšia generácia somelierov, ktorá posunie kultúru vína na Slovensku o ďalší kus ďalej.
„Je totiž málo stredoškolských študentov, ktorí majú záujem o prácu someliera, pretože často ani vlastne nevedia, čo somelier robí. Preto sme ich chceli naviesť na túto cestu a dúfame, že aj vďaka tomuto workshopu sa nám to podarilo.“ – hovorí Miroslav Jajcay.
Viac fotiek z podujatia nájdete v našej fotogalérii na Facebooku >>