18. októbra 2017 sme prijali pozvanie do reštaurácia HOUDINI na ich už pravidelné podujatie s názvom GURMÁNSKE VARIÁCIE. Ako sme už písali v našom predchádzajúcom článku, ide o podujatie zamerané na párovanie jedla a vína. A tentoraz bolo degustačné menu šéfkuchára Michala Škrabáka párované s vínami od vinárstva NICHTA.
Ako "welcome drink" sme si mohli zvoliť šumivé víno - biele alebo ružové (Sparkling Cabernet Sauvignon rosé, 2016 alebo Sparkling Sauvignon, 2015). Zvolili sme bielu variantu a bola to dobrá, príjemne šťavnatá voľba na naštartovanie našich chuťových pohárikov. Potom už nasledovali jednotlivé chody a k nim napárované vína:
- Kuracia paštéta, kakaový čips, listový šalát, brusnicová omáčka
Tramín červený, D.S.C., 2016, polosuché, edícia Fusion
Devín, d.s.c., 2015, polosladké, edícia Nichta
- Hubové ragú, kravský zrejúci syr, vínové želé
Veltlínske zelené, D.S.C., 2016, suché, edícia Nichta
Feteasca regala, D.S.C., 2016, suché, edícia Terroir
- Ravioly plnené pečenou tekvicou, kešu oriešky, rukola
Chardonnay barik, D.S.C., 2015, suché, edícia Circum
- Pečený zubáč, karfiol marinovaný v šafráne, líčka zo zubáča, cvikla
Rizling rýnsky, D.S.C., 2016, suché, edícia Nichta
Rizling rýnsky, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
- Kačacie prsia, kapustové pyré, piroha plnená kačacou pečienkou
Alibernet, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
Dunaj, D.S.C., 2015, suché, edícia Nichta
- Mrkovo-makový koláčik, melasa, filety pomaranča, mrkvová julienne
Cabernet sauvignon rosé, D.S.C., 2016, polosuché, edícia Circum
Po absolvovaní týchto gurmánskych variácií sme museli konštatovať, že párovanie jedál a vín sa šéfkuchárovi a vinárovi veľmi vydarilo. Zaujímavou bola napríklad kombinácia pečeného zubáča s Rizlingami, ktoré sme mali možnosť okoštovať v dvoch ročníkových prevedeniach. Pri ich ochutnávaní sa do debaty o slovenskom terroir, a o vhodnosti pestovania odrody Rizling rýnsky na ňom, zapojil aj účastník degustácie - profesor Ivan Kraus (známy geológ spolupracujúci s vinármi), ktorý túto tézu len potvrdil.
Vynikajúce bolo aj spojenie raviol s barikovým Chardonnay, ktorého extraktívna chuť s vanilkovými tónmi a jemne korenistou kyselinkou príjemne ladili s cestovinou a jej tekvicovou náplňou.
Celkovo hodnotíme akciu ako veľmi príjemnú a odporúčame ju nielen gurmánskym znalcom, ale aj laikom, ktorí chcú preniknúť do tajov párovania vína a jedla.
text a foto: Ivan Záleský