Na slovenskej ambasáde v Helsinkách sa 18. októbra 2018 uskutočnila prezentácia vín zo slovenských vinárstiev KARPATSKÁ PERLA (Šenkvice), Velkeer (Veľký Kýr) a Berta (Strekov). Súčasťou tohto podujatia bol aj Masterclass určený pre fínsku odbornú verejnosť (somelierov, obchodníkov s vínom a žurnalistov píšucich o víne), na ktorom vinári Lukáš Berta a Tomáš Sládeček predstavili nielen vybrané vína a samotné vinárstva, ale aj špecifiká našich vinárskych oblastí.
"Zaujímavé na tomto podujatí je aj to, že prvotná myšlienka zorganizovať prezentáciu slovenských vín vo Fínsku sa nezrodila v hlave obchodníka s vínom." - prezradil nám Lukáš Berta z rovnomenného vinárstva. - "Stojí za ňou veľký fanúšik našich vín, a v podstate už aj ambasádor slovenských vín v Škandinávii - Ján Gajdošík (na hornej fotke vpravo), ktorý tu pôsobí ako hokejový "scout" pre klub New York Rangers. Sme mu za to veľmi vďační. No veľká vďaka patrí aj slovenskému veľvyslancovi Tiborovi Králikovi, ktorý nám poskytol nielen priestory, ale svojou prítomnosťou dal celému Masterclass-u patričnú vážnosť."
Na ďalšie dva dni sa naši vinári presunuli do mesta Tampere, kde prezentácia slovenských vín pokračovala. Tentoraz v novootvorenej reštaurácii Winebridge, ktorú vlastní Timo Jokinen (známy aj organizáciou fínskeho festivalu vína - Tampere Wine Festival). Okrem Masterclassu s 12-timi vínami bola prezentácia pre odbornú verejnosť doplnená ešte degustačnou večerou v réžii Juraja Mikulu. Najväčšou zaujímavosťou bol steak z losa kombinovaný s Alibernetom 2016 z vinárstva Berta, Pintou 2015 z vinárstva Velkeer a Alibernetom 2012 z KARPATSKEJ PERLY. Na ďalší deň sa v spomenutej reštaurácii mohli potešiť degustačnou večerou a k nej napárovaným slovenským vínam aj jej bežní hostia. A Timo Jokinen našim vinárom s radosťou tlmočil ich veľkú spokojnosť.